Persoanele anchetate în dosarul Metalferos rămân în libertate. CA Chișinău a respins 14 din cele 16 recursuri depuse de procurori
Curtea de Apel Chișinău a respins 14 din cele 16 recursuri înaintate de procurori împotriva încheierilor instanței de fond, prin care au fost respinse demersurile de arestare a învinuiților din dosarul privind fraudarea S.A. ”Metalferos”. În privința celorlalți doi figuranți, instanța de apel urmează să se pronunțe săptămâna viitoare, anunță Procuratura Generală într-un comunicat de presă.
PG precizează că procurorii au insistat pe plasarea acestora în arest preventiv, dat fiind gravitatea infracțiunilor incriminate, rezonanța socială a cazului, circumstanțele care ar putea determina persoanele să împiedice urmărirea penală și posibilitatea eschivării lor de răspundere penală, precum și faptul că anterior, o parte din ei, deși au fost arestați, și-au continuat activitatea criminală.
La 5 august 2020, magistrații de la Judecătoria Chișinău, oficiul Ciocana a decis ca 9 învinuiți, printre care și cei 4 polițiști INI, să fie liberați provizoriu sub control judiciar, iar ceilalți 7 figuranți – să fie cercetați în arest la domiciliu pentru o lună. De asemenea, procurorii au înaintat Ministerului Afacerilor Interne demersuri cu privire la suspendarea provizorie din funcție a polițiștilor vizați în anchetă.
Săptămâna trecută, PG le-a înaintat tuturor figuranților învinuirea pentru escrocherie și spălare de bani, ambele infracțiuni săvârșite în proporții deosebit de mari, în interesul unei organizații criminale.
În cadrul unei operațiuni comune a Procuraturii Generale, de comun cu SIS și SPIA al MAI, au desfășurat, la începutul săptămânii trecute, o serie de acțiuni de urmărire penală la sediul Inspectoratului Național de Investigații al MAI, precum și la sediile firmelor-căpușe, și intermediare din jurul SA „Metalferos”, prin care erau achiziționate metalele, iar banii – lichefiați.
Banii intrau în conturile companiilor afiliate lui Plahotniuc, inclusiv pe când acesta deținea funcții publice, doar că și banii, și firmele nu se regăseau în declarațiile de avere și interese ale fostului politician.
La scurt timp după publicarea în ZdG a articolului „Dosarul Metalferos: Episodul Vladimir Plahotniuc”, PG, în comun cu ofițeri din cadrul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), dar și ofițeri ai Serviciului Protecție Internă și Anticorupție al MAI (SPIA), au descins la Inspectoratul Național de Investigații (INI) al IGP, unde au efectuat mai multe percheziții. În consecință, au fost reținuți patru ofițeri ai Direcției Investigarea Fraudelor Economice, dar și alte 12 persoane care ar fi făcut parte dintr-o grupare criminală, condusă de Vladimir Plahotniuc.
Anterior,portalul safenews.md a publicat o ordonanță de reținere din acest dosar. În document se regăsesc mai multe elemente din cadrul cauzei penale, dar și firme offshore despre care ZdG a scris săptămâna trecută că sunt afiliate lui Vladimir Plahotniuc.
Cele patru identități ale lui Plahotniuc
Ordonanța, semnată de procurorul Vladislav Căruceru, dezvăluie mai multe date despre implicarea lui Vladimir Plahotniuc, fostul președinte al Partidului Democrat din Moldova (PDM), direct, sau prin intermediari, în schemele care au delapidat Metalferos în ultimul deceniu. În ordonanță se menționează că, începând cu anul 2012, Vladimir Plahotniuc, care mai are și alte trei identități: Plakhotnyuc Vladimir, Novac Vladislav sau Ulinici Vladimir ar fi creat și condus o organizație criminală prin intermediul cetățeanului Iurie Cecan și a fostului director al Metalferos, Alexei Țîmbrovski. Procurorii susțin că au stabilit implicarea în această „organizație criminală” a zeci de persoane care „influențau activitatea economică a Metalferos” prin intermediul mai multor companii și tranzacții.
Procurorii susțin că Metalferos, pentru achiziționarea unei tone de metal feros, în loc de procurarea acestuia direct de la colectorii de metale, făcea transferuri bancare pe conturile agenților economici conduși direct sau indirect de către conducătorii „grupărilor criminale”, plătind aproximativ 260 de dolari, în dependență de prețul stabilit de bursa de valori, pentru o tonă. Din suma de 260 de dolari, 250 de dolari erau redirecționați pe contul altor agenți economici care erau conduși, la fel, direct sau indirect, de membrii „grupului criminal”.
260 de dolari pentru o tonă de metale transferați de Metalferos, însă doar 150 de dolari utilizați pentru cumpărarea metalului
Ulterior, cei 250 de dolari erau extrași în numerar, în baza unor acte fictive de achiziție a metalelor de la persoane fizice, majoritatea domiciliate în regiunea transnistreană. În continuare, din cei 250 de dolari extrași din cont, 150 de dolari erau transmiși colectorilor de metale, preț care constituia suma reală achitată persoanelor fizice pentru metalele feroase cumpărate. Procurorii precizează în ordonanță că cei 100 de dolari rămași de la fiecare tonă de metal cumpărată erau transmiși conducătorilor grupărilor criminale, iar ulterior ajungeau la factorii de decizie ai Metalferos, iar apoi, prin intermediul lui Iurie Cecan, la conducătorul organizației criminale.
Totodată, procurorii au stabilit că supravegherea asupra nedevierii prețului dictat era asigurată de mai multe persoane prin culegerea ilegală a informațiilor despre familiile colectorilor de metale. Totodată, dacă se constatau devieri de la prețul dictat, colaboratorii MAI, reținuți în acest dosar, Marcel Caminschi, Veaceslav Cara, Andrei Ghidirimschi și Pavel Lungu, interveneau pentru inițierea abuzivă a unor procese contravenționale, sau, după caz, pentru sesizarea organelor de urmărire penală în vederea inițierii anchetelor sau proceselor penale în cadrul cărora cei care nu se supuneau regulilor erau intimidați prin efectuarea perchezițiilor, cu sau fără tragerea la răspundere.
Schema de la exportul metalelor, descrisă de ZdG, confirmată de procurori
În aceeași ordonanță se mai menționează că Vladimir Plahotniuc ar fi organizat, printr-o altă grupare criminală, o schemă și la exportul metalelor feroase și neferoase prin intermediul unor companii nerezidente al căror beneficiar era. Procurorii au confirmat informațiile prezentate anterior de ZdG despre firmele „Metoil Trading” LLP și „Metoil Trading” FZE, prin intermediul cărora se exportau metalele în Turcia, Germania, Austria sau Olanda. Totodată, procurorii au mai stabilit că în schemă erau implicate și alte companii nerezidente printre care firma „Florsilk Limited”, înregistrată în Elveția.
„În baza unor contracte fictive, semnate între reprezentanții Metalferos și companiile nerezidente, acestea procurau metal de la Metalferos la un preț redus, iar apoi efectuau revânzarea lui către beneficiarii finali, la prețuri mai mari cu aproximativ 22%”, scrie în ordonanța procurorilor. Ulterior, diferența de bani, așa cum ZdG a scris săptămâna trecută, era transferată în alte companii offshore controlate direct sau indirect de către Vladimir Plahotniuc: „Innotube” SRL, „Steel Marketing” LTD sau „Rowallan Overseas”.
Procurorii menționează în ordonanță, așa cum ZdG stabilea anterior, că Ion Axentii, cel care a reprezentat compania „Metoil Trading” LTD, figurează ca și fondator la firma „Prodmezel-Exim”, administrată în anii 2002-2005 de către deputatul democrat, Vladimir Andronachi. Deși urmele alesului poporului pot fi găsite și la alte companii implicate în schemele de la Metalferos, procurorii au refuzat să menționeze dacă Andronachi are sau nu o calitate procesuală în această cauză penală.