Principală  —  IMPORTANTE   —   Persoane decedate și oameni aflați…

Persoane decedate și oameni aflați în străinătate, printre alegătorii care și-ar fi manifestat votul pentru Evghenia Guțul. CNA vine cu detalii despre perchezițiile efectuate în UTA Găgăuzia

Sursa foto: ZdG

Ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) și cei ai Inspectoratul Național de Investigație (INI), sub conducerea Procuraturii Anticorupție (PA), efectuează marți, 16 mai, ridicarea listelor alegătorilor de la Judecătoria Comrat. Conform CNA, „temei al acțiunii de ridicare a actelor constituie bănuiala rezonabilă privind includerea în listele alegătorilor a persoanelor decedate și aflate în afara țării și votarea din numele acestora”.

„Astfel, în urma efectuării acțiunilor de urmărire penală, în cauza penală privind finanțarea ilegală a campaniei electorale și coruperea alegătorilor a apărut o bănuială rezonabilă că o parte din alegători au fost aduși organizat din alte raioane în scopul votării candidatului din partea Partidului Politic „Șor”. La fel, potrivit informației apărute, printre alegătorii care și-au manifestat votul în favoarea candidatului Guțul Evghenia se numără persoane care se află peste hotarele R. Moldova și persoane decedate. Acțiunile sunt în desfășurare”, arată comunicatul CNA.

Între timp, mai mulți oameni din UTA Găgăuzia s-au adunat în fața Judecătoriei Comrat pentru a protesta împotriva acțiunilor de urmărire penală efectuate de oamenii legii.

Sursa foto: nokta.md

La manifestație a participat și deputatul Partidului „Șor” Vadim Fotescu, scrie nokta.md.

Sursa foto: nokta.md

Marți, 16 mai, ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) efectuează percheziții la sediul Comisiei Electorale Centrale din Găgăuzia. Solicitată de Ziarul de Gardă, Angela Starinschi, purtătoarea de cuvânt a CNA, a declarat că în prezent „au loc acțiuni de urmărire penală în dosarul coruperii alegatorilor”.

La scurt timp de la debutul descinderilor, Mihail Vlah, președintele Consiliului de supraveghere al companiei publice Teleradio Găgăuzia (GRT), a declarat că Adunarea Populară a Găgăuziei se convoacă la ora 20:00 într-o ședință de urgență.

Tot marți,  Comisia Electorală Centrală (CEC) de la Chișinău a informat că, la 13 mai 2023, a inițiat opt procese contravenționale pe faptele de finanțare ilegală a concurenților electorali, care au primit donații de la persoane fizice cu depășirea plafonului maxim stabilit de lege pentru donațiile în numerar, în cadrul alegerilor desfășurate în Unitatea Teritorial Administrativă Găgăuzia.

Astfel, verificând rapoartele totalizatoare privind finanțarea campaniei electorale, publicate pe pagina web de către Consiliul Electoral central al Găgăuziei, CEC a constatat mai multe donații din partea persoanelor fizice, cu depășirea plafonului maxim stabilit de lege, în mărime de 11 700 lei, stabilit pentru donațiile în numerar.

În acest sens, pe 5 mai 2023, CEC a sesizat oficial Consiliul electoral central al Găgăuziei pentru a examina faptele descrise, care însă nu întreprins nicio acțiune în acest sens.

„Prin urmare, inacțiunea conducerii CEC Găgăuzia, care au calitatea de agenți constatatori care asigură colectarea rapoartelor privind gestiunea financiară și dețin din prima sursă informații despre posibilele încălcări ale legislației, a condus la comiterea unor încălcări similare și în cadrul turului doi al alegerilor pentru funcția de Guvernator (Bașcan) al Găgăuziei. Astfel, CEC a constatat suplimentar donații făcute de persoane fizice cu depășirea plafoanelor pentru donații în numerar pentru concurenții Evghenia Guțul și Grigorii Uzun”, se arată în comunicatul publicat de CEC.

Conform Codului contravențional, odată ce CEC a Găgăuziei nu a întreprins nicio acțiune, agenții constatatori din cadrul Comisiei Electorale Centrale au intervenit prin constatarea și înregistrarea celor 8 contravenții pe faptele prevăzute de art.483 alin. (1) din Codul contravențional.

„Pasibili de răspundere pentru încălcările admise sunt fiecare din cei 106 donatori, care sunt bănuiți de finanțarea ilegală prin depășirea plafonului donațiilor în numerar”, mai adaugă CEC.

Potrivit legislației, se interzice finanțarea ilegală a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă, a concurenților electorali sau a participanților la referendum de către persoane fizice, manifestată prin depășirea plafoanelor stabilite de lege sau în numele unor persoane terțe (anonime) ori prin încălcarea regulilor stabilite de cadrul normativ existent. Încălcarea normei respective se sancționează cu amendă de la 30 la 90 de unități convenționale aplicată persoanei fizice sau cu amendă de la 180 la 300 de unități convenționale aplicată persoanei cu funcție de răspundere.