Perchezițiile în dosarul unui fost judecător nu au fost încă legalizate. Cum evoluează dosarul în care Sternioală este învinuit de spălare de bani și îmbogățire ilicită
Deși în noiembrie 2019 procurorii au efectuat percheziții la domiciliul, biroul și automobilul fostului judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ), Oleg Sternioală, în urma cărora au fost ridicate mai multe documente, acuzatorii de stat nu au reușit încă să le examineze, or perchezițiile nu au fost legalizate încă de judecătorul de instrucție. În timp ce procurorii încearcă să obțină legalizarea perchezițiilor din dosarul în care fostul judecător este învinuit de spălare de bani și îmbogățire ilicită, Oleg Sternioală se află în libertate după ce instanța de judecată a respins anterior demersurile Procuraturii de aplicare a arestării preventive.
Potrivit reprezentanților Procuraturii Anticorupție (PA), la 4 noiembrie 2019, procurorul Roman Statnîi a efectuat trei percheziții în dosarul care este vizat fostul judecător de la CSJ: la domiciliu, automobilul și biroul lui Sternioală. La 5 noiembrie 2019, procurorul a depus un demers de legalizare a perchezițiilor. Până în prezent, niciuna dintre cele trei percheziții nu au fost încă legalizate.
Precizăm că în anumite cazuri, perchezițiile pot fi efectuate fără autorizarea judecătorului de instrucție în cazuri urgente, care nu suferă amânare. În aceste situații, în baza unei ordonanțe motivate a procurorului, perchezițiile pot fi desfășurate, iar ulterior, în termen de 24 de ore de la finalizarea acestora, este necesară depunerea demersului de legalizare a acțiunii. După această procedură, judecătorul de instrucție verifică motivele invocate de procuror și legalitatea percheziției.
Reprezentanții PA ne-au comunicat că în cazul percheziției de la domiciliul lui Sternioală, demersul de legalizare se află în curs de examinare la Judecătoria Ciocana. Confirmarea legalității perchezițiilor de la birou și automobil au fost însă respinse. Procurorii au contestat însă cu recurs la Curtea de Apel încheierile cu privire la respingerea demersului.
„În lipsa unei confirmări a legalității efectuării percheziției nu poate avea loc examinarea obiectelor și documentelor ridicate. În curs de desfășurare este expertiza merceologică a bunurilor mobile și imobile precum și o cerere de comisie rogatorie în România. Fostul magistrat are statut de învinuit pe ambele capete de acuzare începând cu 30.01.2020”, precizează reprezentanții PA.
Am apelat pentru o reacție la avocații fostului judecător. Unul dintre avocați ne-a spus să revenim ulterior cu un apel, ca ulterior să nu ne mai răspundă. Nici cel de-al doilea avocat nu a răspuns la apelurile ZdG. Anterior, avocații lui Sternioală declarau că percheziția din 4 noiembrie a fost „neautorizată”.
Procurorul Roman care gestionase dosarul penal în care este vizat fostul judecător Oleg Sternioală, și-a depus cererea de demisie în ianuarie 2020.
Oleg Sternioală, fiind judecător la Curtea Supremă de Justiție, a fost reținut la 4 noiembrie 2019, fiind cercetat într-o cauză penală pornită pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari. Ulterior, judecătorul a fost eliberat din arest, fiind cercetat în stare de libertate.
Informațiile acumulate de procurori arătau că magistratul a acumulat, împreună cu membrii familiei sale, venituri legale de circa 7 milioane de lei (pe parcursul unei perioade de referință) însă, în aceeași perioadă, Oleg Sternioală împreună cu membrii familiei sale, a cumpărat bunuri de lux în valoare de circa 13,8 milioane de lei.
Bănuiala procurorilor era că diferența de circa 6,7 milioane dintre veniturile și cheltuielile bănuitului constituie bunuri ilicite, care au fost tăinuite, iar natura și originea acestora este deghizată prin transcrierea dreptului de proprietate pe terțe persoane.
Ulterior Oleg Sternioală a depus cerere de demisie din funcția de judecător. Parlamentul a aprobat proiectele de hotărâre privind eliberarea din funcție a lui Oleg Sternioală în ședința plenară din 19 decembrie 2019.