Percheziții la Bălți. Șase persoane, suspectate de fraudarea examenelor pentru obținerea permiselor de conducere, reținute. Un angajat al ASP din Chișinău a fost prins în timp ce încerca să părăsească țara
O schemă de corupție la eliberarea permiselor de conducere a fost documentată de ofițerii Direcției generale teritoriale (DGT) Nord a Centrului Național Anticorupție (CNA) și procurorii anticorupție. Șase angajați ai Agenției Servicii Publice (ASP), din oficiile Bălți și Chișinău, au fost reținuți pentru punerea în aplicare a unui sistem de colectare ilicită a mijloacelor financiare de la candidații pentru obținerea permisului de conducere, sumele pretinse pentru un permis variind între 400 și 1200 de euro, conform unui comunicat al CNA.
Marți, 28 martie, au fost operate 19 percheziții în oficiile Secţiei Înmatricularea Transportului şi Calificarea Conducătorilor Auto (SÎTCCA) din Bălți, în automobilele și domiciliile angajaților suspectați de fraudarea examenelor pentru obținerea permiselor de conducere în schimbul unor mijloace financiare ilicite.
„În cadrul perchezițiilor au fost ridicate înscrisuri de ciornă cu date de identitate ale candidaților, copia buletinelor de identitate, sume bănești în sumă de 30 de mii de euro, 20 de mii de lei, telefoane mobile și arme de foc, deținute ilegal. În urma acțiunilor de urmărire penală, șase persoane au fost reținute, iar responsabilul ASP de la Chișinău a fost prins în timp ce încerca să părăsească R. Moldova. În automobilul acestuia, au fost depistate și ridicate 13 000 de euro, dosite sub capota automobilului”, transmite CNA.
Potrivit probatoriului, administrat de DGT Nord a CNA și procurori, cele șase persoane ar fi acționat coordonat, iar lunar sumele colectate doar de pe zona de nord a țării ajungeau la 20 000 de euro – bani care erau transmiși unor responsabili de la Chișinău pentru acoperirea faptelor ilegale.
Astfel, oamenii legii ar fi documentat colectări sistematice, în sumă de 2500 de euro lunar, de către inspectori ai SÎTCCA din mun. Bălţi. Ulterior, aceștia transmiteau suma menționată altui angajat, iar acesta, la rândul său, persoanei responsabile din cadrul ASP din Chișinău.
În urma colectării banilor din mai multe raioane ale zonei de nord, suma finală ajungea la 15 000-20 000 de euro lunar.
Investigațiile în acest caz continuă. Oficiul Nord al Procuraturii Anticorupție conduce urmărirea penală.