Principală  —  IMPORTANTE   —   Percheziții la Administrația Națională a…

Percheziții la Administrația Națională a Penitenciarelor. Ar fi vizați angajați care au desfășurat anchete abuzive de serviciu

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) desfășoară mai multe percheziții la Direcția protecție internă a Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP). Conform surselor ZdG, perchezițiile au loc în birourile de la ANP, cât și la Direcția securitate internă, aflată la o altă adresă.

Procuror-șef al PCCOCS, Ion Caracuian, a evitat să ne confirme sau să infime desfășurarea perchezițiilor, precizând că atunci „când avem posibilitatea, vom comunica despre rezultatul tuturor acțiunilor ce le desfășurăm și au impact, inclusiv social”.

Secretarul de presă al PCCOCS, Emil Gaitur, a confirmat pentru ZdG că în după-amiaza zilei de vineri procurorii PCCOCS, cu susținerea Inspectoratului Național de Investigații, au efectuat percheziții în mai multe birouri de serviciu la ANP.

Conform surselor ZdG, perchezițiile îi vizează pe reprezentanți ai ANP care au desfășurat anchete de serviciu abuzive în rezultatul cărora mulți angajați au fost sancționați disciplinar.

Serghei Demcenco, directorul adjunct al ANP, a fost reținut în dimineața zilei de luni, iar miercuri acesta a primit 15 zile arest. 

Serghei Demcenco. Foto: ZdG

Procurorii îl suspectează pe Demcenco de comiterea abuzului de serviciu în interesul unei organizații criminale care, prin tortură și intimidare, cerea de la cei închiși după gratii plăți ilegale sau anumite datorii fictive.

ZdG a scris anterior o serie de articole despre problemele cu legea și de integritate ale lui Serghei Demcenco. 

În iunie 2020 ZdG a scris că Serghei Demcenco este cel mai longeviv dintre actualii conducători ai ANP și că locuiește de mai mulți ani într-o casă dintr-o zonă selectă a Chișinăului, care nu se regăsește în declarațiile sale de avere. Acesta declară însă, începând cu anul 2014, „donații de la rude” în valoare de 60 de mii de euro. Investigația completă poate fi citită aici. 

Iar săptămâna trecută, directorul Penitenciarului nr. 18 Brănești, Viorel Perciun, a fost reținut, fiind suspectat de implicare, alături de alte persoane, printre care și deținuți, în escrocherii cu carduri bancare.