Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   „Pentru fidelitate, Ilan Șor le…

„Pentru fidelitate, Ilan Șor le achita câte cinci mii de dolari lunar deputaților racolați pentru Partidul «Renaștere»”. Arina Spătaru, audiată în dosarul în care este vizată deputata transfugă Irina Lozovan

Ședința din 4 iunie 2024

Fosta deputată Arina Spătaru, care a colaborat cu oamenii legii pentru cercetarea lui Ilan Șor și a finanțării ilegale a partidelor politice, a fost audiată în dosarul privind finanțarea ilegală a partidelor politice, unde deputata transfugă Irina Lozovan și soțul acesteia, Pavel Gîrleanu, sunt vizați.

Spătaru a menționat că deputata Irina Lozovan deținea „funcția de executor” și că deputatul Alexandr Nesterovschi este cel care, de fapt, „dădea indicații”.

Arina Spătaru a adăugat că „Ilan Șor le achita câte cinci mii de dolari lunar deputaților racolați pentru Partidul «Renaștere»”, prin intermediul deputatului Nesterovschi, care, pentru a intra în posesia banilor, „merge la cafenea, lăsa mașina deschisă, bea o cafea și apoi, când se întorcea, găsea pachetul cu bani în mașină”.

Marți, 4 iunie, la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a continuat audierea martorilor acuzării în dosarul finanțării ilegale a partidelor politice, în care este vizată deputata transfugă Irina Lozovan și soțul acesteia, Pavel Gîrleanu.

Ședința din 4 iunie 2024

Ședința s-a desfășurat în absența Irinei Lozovan, întrucât aceasta a depus o cerere ca ședințele din 4 și 11 iunie să fie desfășurate în lipsa ei, motivând că se află în deplasare, „în interes de serviciu peste hotarele R. Moldova”. Avocatul acesteia, Anatolie Pitel, nu a confirmat sau infirmat dacă Lozovan se află la Moscova, în contextul desfășurării, la data de 9 iunie, a unui congres de către fugarul Ilan Șor.

Spătaru: “Irina Lozovan deținea funcția de executor”

Martora acuzării, Arina Spătaru, a menționat că mai multe informații despre deputata transfugă Irina Lozovan afla de la colegul acesteia, Alexandr Nesterovschi, întrucât „Nesterovschi dădea indicații”, iar „Lozovan avea funcția de executor“.

Tot de la Nesterovschi a aflat mai multe detalii despre „istoria privind încercarea de corupere a primarului de Ocnița, Victor Artamaniuc”, după ce a citit informația în presă.

Martora a punctat că Alexandr Nesterovschi i-ar fi spus că cei 50 de mii de dolari cu care ar fi încercat să corupă primarul de Ocnița ar fi fost bani personali.

Spătaru a adăugat că i s-a părut suspect când Nesterovschi i-a spus că “soțul Irinei (n.r. Pavel Gîrleanu) «a găsit», o sumă atât de mare de bani ca să îl racoleze pe primarul de Ocnița”, știind că, anterior, „Nesterovschi venise la poarta mea cu 50 de mii de dolari și 100 de mii de lei, iar asta e o dovadă relevantă că intențiile lui Șor de a-i finanța lui Nesterovschi un partid erau bazate pe resurse financiare consistente”.

“Nesterovschi mi-a spus că au gasit bani personali ca sa-i dea primarului de Ocnița și lucrul acesta l-a spus doar pentru a închide discuția cu mine, pentru că îi dădeam întrebări provocatoare”, a adăugat Spătaru.

„15 minute de pozor [rușine – n.r.], dar pe urmă ești milionar”. Primarul din Ocnița, despre cum deputata Lozovan i-a propus 50 de mii de dolari pentru a adera la „Renaștere”

Potrivit jurnaliștilor de la Europa Liberă, care au asistat la ședința de judecată din 29 aprilie, Victor Artamaniuc, primarul de Ocnița, a povestit că Irina Lozovan conducea organizația socialiștilor din Ocnița, iar soțul ei era consilier raional. Potrivit lui Artamaniuc, în martie 2023, Lozovan l-a anunțat că va părăsi în curând partidul și va adera la un nou proiect politic.

Artamaniuc spunea că, inițial, i se propuneau 5.000 de dolari ca să părăsească PSRM, dar, pe măsură ce el refuza ofertele, suma a crescut până la 50.000 de dolari. Încă un milion de lei i s-ar fi fost promis sub forma unor proiecte de infrastructură pentru primărie.

„Doamna Lozovan a spus: «15 minute de pozor [în rusă, rușine – n.r.], dar pe urmă ești milionar»”, a povestit Artamaniuc.

Dosar penal, ajuns în instanță în noiembrie 2023

Irina Lozovan este vizată în dosarul „Finanțarea ilegală a partidelor”. Alături de Alexandr Nesterovschi, este învinuită de procurori de corupere pasivă în proporții deosebit de mari, în interesul unui grup criminal organizat și de pregătirea finanțării partidelor politice din surse interzise de lege săvârșită în proporții mari. Cei doi au fost reținuți de oamenii legii în luna septembrie 2023, după ce, cu votul deputaților, au fost lipsiți de imunitate parlamentară.

Dosarul penal în care deputata transfugă Irina Lozovan și soțul ei, Pavel Gîrleanu, sunt cercetați pentru finanţarea ilegală a partidelor politice sau a campaniilor electorale a ajuns în instanța de judecată în luna noiembrie 2023. Inițial, dosarul a fost repartizat judecătoarei Viorelia Grigoraș. În luna martie, dosarul a ajuns pe masa judecătorului Sergiu Stratan.

Dosarul penal în care figurează cei doi a fost deschis de Procuratura Anticorupție (PA). Pe 2 august 2023 au avut loc percheziții la sediul central al Partidului „Renaștere”, de unde ofițerii CNA au ridicat dispozitive de stocare a informației și documente. Tot atunci a fost reținut și Pavel Gîrleanu, soțul Irinei Lozovan. Acesta este bănuit că ar fi încercat să-l mituiască cu 30 de mii de dolari pe primarul de Ocnița, Victor Artamanciuc, pentru ca acesta să părăsească PSRM și să adere la formațiune. Gîrleanu a fost reținut în flagrant în timp ce transmitea suma de 30 de mii de dolari primarului de Ocnița.

Lozovan este bănuită că a acceptat cu bună știință finanțarea partidului din partea unui grup criminal organizat și că a fost complice la spălarea banilor săvârșită de un grup criminal organizat. 

Iar Alexandr Nesterovschi este bănuit că a acceptat și a primit servicii avia spre orașul Tel Aviv, Israel, avantaje necuvenite manifestate prin numirea acestuia în calitate de membru al Biroului politic al Partidului „Renaștere” și conducerea de facto a acestui partid, precum și bunuri sub formă de mijloace bănești în valoare de nu mai puțin de 35 de mii de dolari americani, de la grupul criminal organizat condus de Ilan Șor. Totul s-a făcut, conform procurorilor, cu scopul ca deputatul Nesterovschi să părăsească fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor și să creeze o nouă fracțiune parlamentară care să reprezinte interesele grupului criminal organizat.