PCCOCS: Circa 70 de milioane de lei confiscați și peste 120 de condamnări în cauzele procurorilor, în prima jumătate a anului
În prima jumătate a anului 2023, în cauzele Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate (PCCOCS) au fost condamnate 127 persoane, dintre care 57 la pedeapsa închisorii cu executare. Aproape jumătate din persoanele condamnate la închisoare sunt persoane, care au fost condamnate pentru trafic de droguri în scopul punerii lor în vânzare, anunță reprezentanții Procuraturii.
Potrivit legii, pedeapsa pentru aceste fapte variază între 7 și 15 ani. Dintre persoanele condamnate, o bună parte sunt tineri cu vârsta de până la 30 de ani, care și-au asumat rolul de „curieri” pentru livrarea drogurilor în ascunzișuri pentru clienți. Prin urmare, procurorii atenționează publicul despre pericolul implicării în distribuirea drogurilor și severitatea pedepsei pentru această faptă, în pofida „câștigurilor ușoare”, în afara legii.
De asemenea, circa o treime din condamnările cu executarea pedepsei închisorii vizează exploatarea sexuală și prin muncă a persoanelor – atât în R. Moldova, cât și în Rusia și Europa. Alte condamnări țin de contrabandă, inclusiv cu țigări și droguri, evaziune fiscală, escrocherii cu apartamente, lemne de foc, șantaj și alte infracțiuni.
„Așa cum Procuratura a stabilit ca prioritate pentru anul 2023 concentrarea activității pe recuperarea bunurilor infracționale, în primul semestru, urmare a pronunțării sentințelor de condamnare în cauzele investigate de procuroriii PCCOCS, au fost confiscate bunuri (inclusiv contravaloarea acestora) de circa 70.000.000 lei în folosul statului.
Confiscările speciale au fost dispuse în 39 de cauze. Acestea reprezintă mijloacele financiare rezultate din infracțiuni, care în unele cazuri ulterior au fost „spălate”, precum și bunurile materiale utilizate la comiterea infracțiunii (mașini, spre exemplu). Iar în cazul în care din anumite motive legale a fost imposibilă confiscarea anumitor bunuri, la solicitarea procurorilor, instanța de judecată a dispus direct încasarea mijloacelor financiare de la inculpați.
Pe de altă parte, în cazul în care solicitările procurorilor PCCOCS pentru confiscarea specială au fost respinse, acuzatorii de stat au contestat hotărârile judecătorești, care în mare parte au fost satisfăcute de instanțele ierarhic superioare”, se spune într-un comunicat al PCCOCS.
Actualmente, în faza examinării în prima instanță de judecată se află pe rol peste 640 de cauze penale transmise de către procurorii PCCOCS. Din cauzele trimise în judecată în prima jumătate a lui 2023, cea mai mare parte țin de contrabandă, trafic de persoane, arme și droguri, precum și evaziune fiscală și falsificarea banilor.