Patru polițiști din Comrat, cercetați penal pentru abuz de putere, vor compărea pe banca acuzaților. Învinuiții nu și-au recunoscut vina
Patru polițiști din Comrat, cercetați penal de Centrul Național Anticorupție (CNA) pentru abuz de putere, vor compărea pe banca acuzaților. Urmărirea penală în acest caz a fost începută în februarie 2023, în baza unui denunț, iar procurorii anticorupție au finalizat ancheta și au remis dosarul în instanță.
Potrivit unui comunicat al CNA, cei patru colaboratori de poliție a Inspectoratului de Poliție Comrat al Direcției de Poliție a UTA Găgăuzia a Inspectoratului General de Poliție au folosit intenționt funcțiile deținute și situația lor de serviciu, în interesul material, dar și în scopul realizării intereselor unei terțe persoane.
„Astfel, polițiștii, acționând în interesul unei rude prin afinitate a unuia din colaboratori și în baza plângeri depuse în adresa IP Comrat de către această rudă, în care invoca că i-ar fi fost cauzat un prejudiciu material în sumă de 5 750 de euro de către persoane necunoscute, fără a efectua careva investigații în cadrul unui proces penal sau cauză penală și a stabili cu certitudine persoana/persoanele care au însușit mijloacele bănești și vinovăția acestora, în mod ilegal sub pretextul că ar fi fost implicat în pretinsa faptă de escrocherie, au însușit de la o persoană fizică mijloace bănești în sumă de 115 668,39 de lei, cauzând în rezultat daune în proporţii considerabile drepturilor şi intereselor ocrotite de lege ale persoanei fizice.
Învinuiții nu și-au recunoscut vina, iar cauza penală a fost trimisă pentru examinare în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani”, se spune în comunicat.
Pentru infracțiunea imputată, legea prevede pedeapsă sub formă de amendă în mărime de la 67 500 la 117 500 lei sau cu închisoare de la 2 la 7 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.
În scopul garantării executării pedepsei amenzii, recuperării prejudiciului și eventualei confiscări speciale, a fost aplicat sechestru pe un mijloc de transport.
Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.