Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Patru membri ai unui grup…

Patru membri ai unui grup al „organizației criminale Machena” – reținuți. Aceștia ar fi răpit un bărbat și l-ar fi amenințat cu moartea

Imagine simbol

Ofițerii Direcției investigații criminalitate organizată a Inspectoratului Național de Investigații (INI),  în comun cu procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), au reținut patru membri ai „organizației criminale Machena,” care ar fi pus în aplicare planul răpirii unui bărbat pe care l-ar fi amenințat cu moartea, anunță Inspectoratul General al Poliției (IGP).

Cei patru bărbați au vârste cuprinse între 23 și 41 de ani. Aceștia au fost reținuți marți, 7 februarie, urmare a perchezițiilor efectuate.

„Cazul a avut loc la Rezina, în decembrie 2022. Inițial, aceștia l-au bruscat și l-au agresat fizic pe bărbatul de 36 de ani, pe care l-au obligat prin aplicarea violenței fizice și prin amenințarea cu o armă de foc automată să urce cu ei în automobil. Acolo, aceștia l-au amenințat cu vătămarea gravă a sănătății și cu moartea, timp de două ore – atât în timpul călătoriei spre Chișinău, cât și în parcarea la care au sosit”, potrivit IGP.

Conform oamenilor legii, motivul acestora ar ține de răzbunarea pentru declarațiile depuse de victimă împotriva hoțului în lege „Machena,” care a fost condamnat la 19 ani închisoare, în dosarul penal în care bărbatul a fost și el victimă a șantajului condamnatului.

Până de curând, bărbatul a fost și el deținut, într-o altă instituție, astfel „încât bănuiții au profitat de punerea acestuia în libertate, pentru ca să implementeze actul de răzbunare”, susțin reprezentanții IGP.

În continuare, procurorii PCCOCS urmează să le prezinte învinuirea și să solicite aplicarea arestului preventiv în privința acestora, pentru un termen de 30 de zile, în vederea continuării investigațiilor, timp în care bănuiții se prevalează de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Prin sentința Colegiului Penal al Curţii de Apel Chișinău din 27 aprilie 2012, Vladimir Moscalciuc, alias Machena, a fost recunoscut vinovat si condamnat la 19 ani de închisoare, cu executarea în penitenciar de tip închis.

ZdG a scris anterior că, în cadrul cercetării judecătoreşti procurorii au stabilit că în anii 1999-2010, V. Moscalciuc condamnat şi deţinut în diferite penitenciare din republică, a format organizaţia criminală cu denumirea „Makena”, alcătuită din reuniuni de grupări criminale, una din care îşi desfăşura activitatea infracţională pe teritoriul Penitenciarului Pruncul.

Cu scopul de a crea fonduri băneşti pentru susţinerea organizaţiei în instituţiile penitenciare şi pentru atragerea altor membri din rîndurile deţinuţilor, membrii reţelei interlope îi şantajau pe alţi condamnaţi ai penitenciarelor. Ultimii fiind ameninţaţi cu moartea, erau impuşi să achite sume impunătoare de bani. Aceste sume erau extorcate de la apropiaţii persoanelor condamnate care se aflau în libertate, prin diferite scheme criminale create de către membrii organizaţiei criminale „Makena”.