PAS anunță că va sesiza Procuratura Generală în legătură cu acordul de împrumut dintre R. Moldova și Federația Rusă
Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) informează că va sesiza Procuratura Generală pe „abuzul comis de demnitarii publici care au admis negocierea și semnarea” Acordului de împrumut rusesc „în detrimentul intereselor Republicii Moldova și a cetățenilor săi”.
„Ministrul finanțelor, Sergiu Pușcuța, nu știe cine a negociat Acordul pentru împrumutul rusesc din partea Ministerului Finanțelor. Nu știe nici de ce au fost incluse în Acord prevederi păguboase pentru țara noastră, de exemplu despre asumarea de către stat a datoriilor private, prevederi care nu se regăsesc în acordurile de împrumut semnate de Federația Rusă cu alte țări. Ministrul finanțelor bate apa-n piuă și se spală pe mâini, spunându-le deputaților că e treaba lor dacă votează Acordul sau nu. Noi mergem la Procuratură să aflăm acolo cine sunt „specialiștii negociatori” și ce crede Procuratura despre prevederile abuzive din Acord”, a menționat Maia Sandu potrivit unui comunicat de presă al PAS.
Deputații PAS s-au adresat miercuri aleșilor din Parlament, în special democraților, pentru a nu vota pentru ratificarea actualului text al acordului, dar și pentru renegocierea împrumutului rusesc, prin excluderea „unor prevederi toxice”.
Și reprezentanții „Pro Moldova” susțin că „textul acordului de împrumut dintre R. Moldova și Federația Rusă ridică multe semne de întrebare”, astfel că, membrii grupului politic declară că urmează să adreseze mai multe întrebări Cabinetului de miniștri și Președinției, iar în cazul în care nu vor primi răspunsuri „satisfăcătoare”, Pro Moldova nu va susține, în Parlamentul de Chișinău, acordul rusesc de împrumut.
Acordul privind împrumutul rusesc a fost aprobat marți, 21 aprilie, de către Cabinetul de miniștri condus de Ion Chicu.
Guvernul a aprobat proiectul de lege cu privire la ratificarea acordului dintre Federația Rusă și R. Moldova cu privire la acordarea unui împrumut în mărime de 200 milioane de euro. Prima tranșă de 100 de milioane de euro ar trebui să ajungă în R. Moldova în decurs de 30 de zile calendaristice de la intrarea în vigoare a Acordului dintre cele două țări. Cea de-a doua tranșă, la fel în sumă de 100 milioane de euro, ar urma să fie transmisă R. Moldova nu mai târziu de 31 octombrie 2020.
Tot potrivit Acordului, R. Moldova ar urma să întoarcă acest credit în decurs de 10 ani, în baza a 20 de plăți semestriale egale. Plățile vor fi rambursate la 15 martie și 15 septembrie a fiecărui an. Prima plată de rambursare va trebui realizată la 15 martie 2021. Totodată, creditul este acordat în baza unei dobânzi anuale de 2%.
Atât premierul Ion Chicu, cât și ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuța, au declarat că dobânda de 2% este una optimă și acceptabilă în condițiile actuale.
Anterior, premierul Chicu declara că împrumutul de la ruși este contractat în condiții „acceptabile și „toate speculațiile sunt lipsite de temei”.