Tamara Chișca-Doneva, care a făcut parte din completul de judecători care a luat decizia finală în dosarul „Gemeni”, numită de Parlament în funcția de vicepreședintă a CSJ
Tamara Chișca-Doneva, care a făcut parte din completul de judecători care a luat decizia finală în dosarul „Gemeni” și a dus la obligarea statului de către CtEDO să achite prejudicii de până la 3,6 mln de euro, a fost numită de Parlament în funcția de vicepreședintă a Curții Supreme de Justiție (CSJ).
Proiectul de hotărâre privind numirea în funcția de vicepreședintă a CSJ, președintă a Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ a fost votat de majoritatea parlamentară vineri, 12 martie, deși pentru excluderea proiectului de pe ordinea de zi au votat 31 de deputați.
„Înțeleg că jocurile și ințelegerile sunt făcute. Este clar că este o împărțeală politică a funcțiilor de judecători la Curtea Supremă de Justiție. Dacă împărțiți judecători din cauza cărora R. Moldova plătește despăgubiri de 70 de milioane de lei de către CEDO, bani care ar trebui să ajungă la pensii și salarii este regretabil și condamnabil”, a declarat deputatul PAS, Sergiu Litvinenco.
În semn de protest, mai mulți deputați PAS au părăsit ședința Legislativului.
Tamara Chișca-Doneva este judecătoare la CSJ din 2003, anterior activând la CA Chișinău, Judecătoria Râșcani, Chișinău și Judecătoria Hâncești. Ea a făcut parte din completul de judecători care a dispus, prin încheierea emisă la 20 iulie 2005, interzicerea efectuării şi înregistrării oricăror tranzacţii de înstrăinare a patrimoniului, inclusiv imobilul fostei S. A. „Gemeni”.
În februarie curent, prin hotărârea emisă de CtEDO, Guvernul R. Moldova a fost obligat să achite prejudicii de 1 515 000 de euro și să returneze reclamanţilor părţile din clădiri care erau în proprietatea acestora imediat înainte de adoptarea hotărârii din 20 iulie 2005, împreună cu terenul aferent, libere de limitări ale dreptului de proprietate, în schimbul transferului simultan de către reclamanţi Guvernului a 36,55% din acţiunile „Gemeni” returnate reclamanţilor după anularea hotărârii favorabile acestora. În cazul omisiunii restituirii proprietăţii, suma ajunge la 2 120 000 de euro.
Tot în ședința de vineri, parlamentarii au desemnat-o în funcția de vicepreședintă a CSJ, președintă a Colegiului penal, pentru următorii patru ani, pe magistrata Nadeja Toma.
Nadejda Toma este, din 2014 – judecătoare la CSJ, anterior deținând funcția de președintă a Judecătoriei Ialoveni. Ea a făcut parte din completul de judecători care, la 22 februarie 2017, a menținut pedeapsa cu nouă ani de închisoare cu executare pe numele ex-premierului Vlad Filat în dosarul de corupere pasivă și trafic de influență. De asemenea, în noiembrie 2018, alături de Vladimir Timofti și Anatolie Țurcan, a pus punct în dosarul lui Platon, declarând neîntemeiat decursul depus de avocatul acestuia împotriva deciziei CA Chișinău prin care a fost menținută condamnarea la 18 ani de închisoare.