Parlamentul a numit patru membri ai CSM din rândul profesorilor de drept
Cu 55 de voturi ai PSRM și PDM, după aproape o oră de polemici și în lipsa candidaților, Parlamentul a numit astăzi, 17 martie, în funcție patru membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. Este vorba despre Carolina Ciugureanu-Mihailuță, Elena Belei, Valentina Coptileț și Ion Crețu. Cei patru au fost desemnați la 14 martie de către Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului drept câștigători ai concursului, după etapa interviurilor, la care au fost admiși 17 candidați.
Membrii opoziției parlamentare au solicitat amânarea subiectului privind numirea celor patru de pe ordinea de zi, pe motiv că nu există un consens larg.
Vasile Bolea, președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, a declarat că CSM este unul dintre cei patru „piloni ai statului”, iar activitatea Consiliului este blocată de o lună și jumătate, respectiv, există necesitatea de a debloca funcționalitatea instituției.
Deputatul PAS Sergiu Litvinenco a calificat numirea celor patru membri drept „un târg politic rușinos” între PDM și PSRM și a declarat că asupra candidaților selectați planează suspiciuni de integritate.
La rândul său, Vasile Bolea a replicat că toți cei 17 candidați admiși în concurs au prezentat declarațiile de avere și interese, dar și cazierele judiciare.
Întrebat de Andrian Candu, președintele grupului de deputați „Pro Moldova”, dacă cei patru candidați au fost invitați în plenul Parlamentului și de ce nu s-au prezentat, Vasile Bolea a răspuns evaziv, precizând că aceștia au fost invitați, dar nu s-ar fi prezentat având în vedere îndemnul autorităților către toți cetățenii de a sta acasă.
Andrian Candu a solicitat amânarea votului în situația în care deputații nu pot să adreseze întrebări celor patru candidați. Acesta a anunțat că grupul „Pro Moldova” nu va participa la procedura de vot pentru că a fost schimbată componența Comisiei juridice în timpul concursului, a fost modificată legea cu privire la CSM și că procedura de desemnar enu a fost una corectă. Această poziție a fost susținută și de Denis Ulanov, deputatul fracțiunii Partidului „Șor”.
Despre faptul că fracțiunea PAS nu va susține proiectul de hotărâre a anunțat și Sergiu Litvinenco, care a precizat drept motive faptul că nu există consens, că numirea este un târg politic între PDM-PSRM și candidații au probleme de integritate, respectiv, „reforma justiției se amână pentru alte timpuri”.
Președinta Parlamentului Zinaida Greceanîi a încheiat procedura de dezbateri cu fraza: „Bunica mea zice: să vă târguiți voi toată viața așa!”.
Proiectul de hotărâre a fost aprobat cu 55 de voturi ai deputaților PSRM și PDM.
Membrii Comisiei juridice, numiri și imunități, care fac parte din opoziția parlamentară, au boicotat la 13 martie concursul organizat pentru cele patru mandate de membru al CSM din rândul profesorilor titulari de drept. Deputații din opoziție au decis să nu mai participe la intervievarea candidaților, invocând faptul că acesta ar fi „politizat” și „trucat”. Respectiv, cei patru membri ai CSM au fost aleși doar de deputații fracțiunilor PDM și PSRM:
- Vasile Bolea, PSRM
- Nicolae Ciubuc, PDM
- Alla Dolință, PSRM
- Grigore Novac, PSRM
- Alexandr Suhodolschi, PSRM
- Angel Agache, PDM
Anterior, Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) și Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) au depistat carențe în procesul de selecție a celor patru membri.
Cele două organizații au menționat că modificarea legii a fost făcută fără a aștepta Opinia Comisiei de la Veneția, nu a fost prevăzut un mecanism apolitic de selecție, iar numirea membrilor CSM de către Parlament nu prevede un mecanism riguros de verificare a integrității, reputației ireproșabile, lipsei conflictelor de interese, limitându-se la informațiile recepționate de la candidați și opiniile din partea cetățenilor și a societății civile, iar prezentarea opiniilor nu asigură și o continuitate a acesteia, întrucât ele sunt examinate în ședință închisă.
Proiectul de modificare a Legii cu privire la CSM a intrat în vigoare la 31 ianuarie 2020. Acesta prevede majorarea membrilor CSM de la 12 la 15.