Parlamentul a aprobat Strategia pentru asigurarea independenței și integrității în sectorul justiției pentru anii 2021-2024. Proiectul a fost votat de PSRM și „Pentru Moldova”
Strategia pentru asigurarea independenței și integrității în sectorul justiției pentru anii 2021-2024 și Planul de acțiuni pentru implementare au fost aprobate de Parlament, în ședința plenară de astăzi, 26 noiembrie. Proiectul a fost votat de 49 de deputați, cei din Partidul Socialiștilor din R. Moldova(PSRM), dar și de cei din „Pentru Moldova. Deputații Platformei Demnitate și Adevăr(PPDA) și cei din Partidul Acțiune și Solidaritate(PAS) nu au susținut proiectul.
În timpul examinării proiectului, deputatul PAS Sergiu Litvinenco a propus un amendament ce prevede instituirea mecanismului de evaluare a judecătorilor, promovat și de președintele ales al R. Moldova, Maia Sandu. Amendamentul, însă, nu trecut. Propunerea a fost vociferată ieri, 25 noiembrie, de către Maia Sandu în cadrul unui briefing de presă.
„Voi crea, la nivelul instituției prezidențiale, un mecanism de verificare a tuturor propunerilor venite de la Consiliului Superior al Magistraturii vizând numirea sau promovarea judecătorilor, astfel încât nicio persoană cu probleme de integritate care a emis decizii dubioase/ilegale să nu fie numită/promovată în funcție. Același mecanism va fi valabil pentru alte în funcții publice pe care le va face Președintele.
Voi insista pe evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor, prezentând, în termeni restrânși, spre adoptare în Parlament un proiect de lege în acest sens”, a declarat Maia sandu.
În acest sens, deputații Platformei DA și PAS nu au susținut proiectul.
Strategia are drept scop îmbunătățirea sectorului justiției, prin crearea premiselor pentru un sector al justiției independent, imparțial, responsabil și eficient.
Documentul de politici conține trei direcții strategice de intervenție: independența, responsabilitatea și integritatea actorilor din sectorul justiției; accesul la justiție și calitatea actului de justiție; administrarea eficientă și modernă a sectorului justiției.
„Noul document de politici va oferi o viziune clară în privința proceselor în sectorul justiției care urmează a fi demarate în următoarea perioadă de 4 ani (2021 – 2024). În același timp, având în vedere reformele realizate până în prezent, noua strategie va constitui o continuare firească a activităților demarate, motiv pentru care se intenționează distanțarea de la conceptul de reformare și concentrarea pe aspectele de dezvoltare, după caz de consolidare sau valorificare a potențialului sectorului justiției”, se menționează în nota informativă a proiectului.
Sursele financiare necesare pentru implementarea strategiei vor fi acoperite din bugetul de stat, mijloacele financiare ale organizațiilor internaționale și suportul oferit de partenerii de dezvoltare.
Documentul a fost elaborat de Ministerul Justiției cu suportul partenerilor de dezvoltare și tuturor actorilor din sectorul justiției.