PA susține că nu a fost interpelată de Comisia Pre-Vetting, pentru a oferi informații cu privire la candidatul Iulian Muntean, „așa cum s-a procedat în cazul altor candidați”
Reprezentanții Procuraturii Anticorupție (PA) au venit joi, 21 septembrie, cu precizări în legătură cu rolul instituției în procedura de „pre-vetting”. Reprezentanții PA susțin că Procuraturii „nu-i este oferită obligația și nici dreptul de a acumula informații și de a sesiza, din oficiu, Comisia de Pre-Vetting referitor la candidații supuși evaluării”.
Instituția mai susține că nu a fost interpelată de către Comisia de Pre-Petting, pentru a oferi informații referitoare la candidatul Iulian Muntean, așa cum s-a procedat în cazul altor candidați.
„Potrivit atribuțiilor stabilite de Legea cu privire la Procuratură, Legea cu privire la procuraturile specializate și Codul de procedură penală, Procuratura Anticorupție este responsabilă, primordial, de conducerea, exercitarea urmăririi penale și reprezentarea acuzării în instanța de judecată, neavând atribuții de supraveghere și monitorizare a activității Comisiei de Pre-Vetting (…).
(…) Pe de altă parte, Comisia de Pre-Vetting, în temeiul art. 6 lit. f) și art. 10 alin. (3) din Legea nr. 26 din 10 martie 2022, solicită informații de la persoanele fizice şi juridice de drept public sau privat, precum și acumulează orice informații relevante pentru realizarea mandatului său și are dreptul să solicite de la persoanele fizice și juridice de drept public sau privat, inclusiv de la instituțiile financiare, documentele și informația necesare pentru realizarea evaluării.
Până în prezent, Procuratura Anticorupție a primit de la Comisia de Pre-Vetting, multiple solicitări în privința mai multor candidați la Consiliul Superior al Procurorilor și Consiliul Superior al Magistraților supuse evaluării de către Comisie. Pentru a asigura furnizarea unui răspuns deplin, angajații Procuraturii Anticorupție verificau atât bazele de date, cât și solicitau această informație de la fiecare procuror separat. La toate solicitările Comisiei de Pre-Vetting, Procuratura Anticorupție a expediat Comisiei informația disponibilă în cazul fiecărui candidat supus evaluării.
Procuratura Anticorupție nu a fost interpelată de către Comisia de Pre-Vetting, pentru a oferi informații referitoare la candidatul Iulian Muntean, așa cum a procedat în cazul altor candidați”, se spune într-un comunicat al PA.
Joi, 21 septembrie, Comisia Pre-Vetting a venit precizări în contextul informațiilor apărute în spațiul public, referitoare la Iulian Muntean, candidat la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), care a promovat evaluarea extraordinară pe 14 august 2023, și a fost numit de Parlament în Consiliul Superior al Magistraturii pe 7 septembrie 2023, în sensul în care ar fi învinuit într-un proces penal de corupție ce datează cu anul 2018. Conform comunicatului publicat, „pe tot parcursul procesului de evaluare, Comisia nu a fost informată despre investigații sau proceduri penale în care ar fi fost vizat Iulian Muntean”.
Pentru a evalua integritatea financiară și etică a candidaților, Comisia Pre-Vetting susține că, prin lege, colectează date din numeroase surse publice și private, inclusiv de la Centrul Național Anticorupție și Serviciul de Informații și Securitate.
„În niciuna din informațiile furnizate Comisiei nu s-a făcut referire la investigațiile penale privind candidatul sau la calitatea procesual-penală de învinuit a acestuia.
Faptul că Iulian Muntean figura pe lista candidaților pentru CSM era cunoscut public. Astfel, nimic nu împiedica Procuratura Anticorupție sau alte instituții publice și persoane fizice să informeze Comisia în timpul procesului de evaluare cu privire la procedurile în curs în care ar fi fost implicat candidatul. Până la data de 21 septembrie 2023, Procuratura Anticorupție nu a furnizat nicio informație în acest sens”, conform Comisiei Pre-Vetting.
Comisia juridică a anunțat pentru luni, 25 septembrie, audieri parlamentare pe marginea subiectului referitoare la informația privind dosarul penal în care ar fi implicat membrul CSM numit recent de Parlament, a comunicat deputata Olesea Stamate.
Familia noului membru non-judecător al CSM, Iulian Muntean, care a susținut evaluarea integrității, deși are statut de învinuit de corupție într-un dosar din 2018, și a fost numit de Parlament, a fost implicată în campania electorală a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) pentru alegerile parlamentare din 11 iulie 2021.
Soția avocatului Iulian Muntean, Neli Muntean, este membră a PAS din septembrie 2021, adică după desfășurarea scrutinului. Informația a fost confirmată pentru ZdG de purtătoarea de cuvânt a partidului de guvernare Adriana Vlas. Totuși, Iulian Muntean, care a împărțit și el materiale electorale din partea PAS, nu a fost anterior membru al partidului, potrivit aceleași surse.