PA, despre acuzațiile că ar fi scurs informații înainte de perchezițiile anunțate de Ion Ceban: „Problema scurgerilor din dosare aflate în gestiunea CNA nu a fost soluționată după decuplare”
Procuratura Anticorupție (PA) a emis un comunicat de presă în care „condamnă ferm declarațiile false” făcute de deputatul Lilian Carp, de la tribuna Parlamentului, la 20 februarie, referitoare la presupusa scurgere de „informații sensibile” din partea instituției. Este vorba despre perchezițiile anunțate de câteva ori de către primarul Ion Ceban, înainte să aibă loc. Președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp, a vorbit despre procurori care i-ar fi „stors informații unui primar de Chișinău, când trebuia”.
„Fix ca în povestea cu lupul la stână. Iată vine lupul și ieșea repejor. Iată mâine o să o aresteze pe maman, pomâine pe papan și tot așa mai departe. Până nu a fost modificată legislația, ca să nu se meargă la PA, dar să poată prin intermediul Procuraturii municipiului Chișinău. Când deja s-a dus la procuratura municipală, gata, nu au mai fost scurgeri de informații și am văzut un băiat care 300 și ceva de milioane de lei care erau pentru plitkă (pavaj, n.r.), 10-15% negocia. Noi vorbim despre tipul acesta de a face procuratură în bucată asta de pământ cu bandiți care scurg informații”, a declarat Lilian Carp în plenul Legislativului.
Conform PA, „acuzații nefondate și eronate” reprezintă „un atac direct” asupra integrității instituției și subminează principiile fundamentale care sprijină statul de drept și echilibrul puterii în cadrul statului democratic.
„Afirmațiile făcute de deputatul Carp sunt nu doar nefondate, dar servesc la distorsionarea încrederii publicului în Procuratură care protejează interesele cetățenilor și garantează transparența, responsabilitatea și justiția. Aceste declarații fac parte dintr-o încercare mai largă de a politiza și discredita activitatea esențială a Procuraturii Anticorupție destinate să tragă la răspundere pe cei care încalcă legea, indiferent de funcție înaltă sau culoare politică”, susține instituția condusă de Veronica Dragalin.
Pe parcursul anului 2023, când Procuratura Anticorupție conducea urmărirea penală în cauzele aflate în gestiunea Centrului Național Anticorupție (CNA), primarul Ion Ceban, de mai multe ori, a anunțat public că vor urma percheziții la membrii săi de familie și la partidul politic pe care îl conduce, Mișcarea Alternativa Națională (MAN).
„Aceste previziuni nu se adevereau, deoarece astfel de acțiuni nu erau autorizate, ceea ce denotă că informația ajunsă la Ion Ceban nu era din interiorul Procuraturii Anticorupție, după cum am explicat presei la 26 aprilie 2023.
Mai mult ca atât, din aprilie 2024, Procuratura Anticorupție este decuplată de CNA, iar pe parcursul acestei perioade, nu a existat nici o scurgere de informație din dosarele aflate în exercitarea procurorilor anticorupție. Amintim despre dosarul Interpol, în cadrul căruia au fost efectuate peste 30 percheziții concomitent la 4 iunie 2024, fără să fi scurs careva informație pe canale Telegram sau orice alte surse, iar subiecții percheziționați cât și conducerea acestora (șeful IGP, Ministru Afacerilor Interne, Directorul SIS) au fost luați prin surprindere. Acest fapt este demonstrat și prin probele ridicate în ziua perchezițiilor, ce denotă că subiecții nu au fost preîntâmpinați și nu au reușit să distrugă probe”, a subliniat PA.
Întrebat de ZdG vineri, 21 februarie, despre afirmația PA că „astfel de acțiuni nu erau autorizate”, Lilian Carp a spus că „nu este adevărat, au fost scurgeri de informații pe interior și ei nu trebuie să se ascundă”. „Eu înțeleg frustrarea lor, dar sunt câțiva procurori, vreo 4-5, care din păcate acționează contrat legislației”, a declarat Carp.
De cealaltă parte, la 15 decembrie 2024, primarul Ion Ceban, într-un live pe Facebook a declarat că se așteaptă la ceea ce a numit acțiuni de „intimidare” a membrilor echipei sale din partea structurilor puterii. Potrivit lui, această informație i-a parvenit, concomitent, de la mai multe persoane. Ceban a spus că perchezițiile ar putea viza departamentele de transport și locuințe ale Primăriei Chișinău.
A doua zi, la 16 decembrie 2024, CNA a efectuat peste 60 de percheziții, fără implicarea procurorilor anticorupție, în cadrul a 30 de cauze penale pornite pe fapte de corupție ce ar fi fost comise de responsabili de achiziții publice din capitală, în complicitate cu agenți economici, sub conducerea procurorilor municipiului Chișinău. Percheziția a fost efectuată și la Vitalie Mihalachi, menționat de deputatul Carp în discursul său de la tribuna Parlamentului la 20 februarie 2025.
Tot la 16 decembrie 2024, PA menționează că deputatul Dorian Istratii s-a declarat deranjat de scurgerile din dosarele penale: „Azi la subalternii lui Ivan Ceban de la Primărie se fac percheziții într-un dosar penal. Vanea ieri-seară anunța că știe că vor fi percheziții. Întrebarea logică pentru procurori – va fi chemat Vanea să povestească cine este hulubașul care i-a adus această veste? Or scurgerile din dosar penal tot cauzează un alt dosar penal”.
„Accentuăm că dosarele în care au avut loc aceste scurgeri nu sunt și nici nu au fost în gestiunea procurorilor anticorupție. Acest fapt demonstrează că problema scurgerilor din dosare penale aflate în gestiunea CNA nu a fost soluționată după decuplarea de Procuratura Anticorupție. Pe de altă parte, din aprilie 2024, ca urmare a decuplării de CNA, în dosarele aflate în gestiunea procurorilor anticorupție, nu au fost scurgeri de informație.
Este profund îngrijorător că astfel de declarații sunt folosite pentru a submina încrederea în cadrul unei instituții care este dedicată luptei împotriva corupției de nivel înalt. Încercările de a eroda independența Procuraturii Anticorupție și de a discredita statul de drept sunt nocive”, a comunicat PA.
Proiectul de lege care prevede crearea Procuraturii Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate (PACCO), prin comasarea PA cu Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), a fost votat în prima lectură de 61 de deputați în ședința de joi, 20 februarie.
Deputații au votat manual pentru susținerea proiectului, după ce, potrivit președintelui parlamentului, Igor Grosu, ar fi intervenit o eroare tehnică.
„Propunerea vine ca răspuns la creșterea amenințărilor de corupție electorală, adesea facilitate de rețele criminale organizate”, se arată într-un comunicat al Parlamentului.
Autorii subliniază că o procuratură specializată, cu competențe consolidate, actualmente exercitate de PCCOCS și PA, ar permite o abordare mai eficientă și integrată a acestor fenomene.
Astfel, Procuratura Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate va fi specializată în două domenii – combaterea infracțiunilor de corupție și a faptelor conexe actelor de corupție și combaterea criminalității organizate, a terorismului și a torturii. Instituția va conduce urmărirea penală în cauzele privind infracțiunile în care urmărirea penală este exercitată de către organele de urmărire penală ale organelor centrale de specialitate. PACCO va mai exercita și va conduce urmărirea penală în cauzele transmise acesteia pentru instrumentare de către Procurorul General și va reprezenta învinuirea în instanța de fond, de apel și de recurs în cauzele menționate.
Procuratura Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate va fi condusă de un procuror-șef, ajutat de un adjunct sau, după caz, de câțiva adjuncți.
Proiectul de lege a fost inițiat de un grup de deputați din fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”, în urma deciziei Consiliului Suprem de Securitate din 20 ianuarie 2025. Noi runde de consultări vor mai fi organizate după aprobarea în prima lectură a inițiativei legislative. Ulterior, proiectul de lege va fi propus Parlamentului spre examinare în a doua lectură.