PA a solicitat „suspendarea provizorie” a licenței unui avocat care a cerut anularea deciziei de numire a lui Vasile Plevan în funcția de adjunct interimar al instituției
Procuratura Anticorupție (PA) a solicitat, la 20 septembrie, judecătorului de instrucție din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, suspendarea provizorie a licenței pentru exercitarea profesiei de avocat eliberată avocatului Igor Hlopețchi. Informațiile au fost făcute publice de Uniunea Avocaților (UAM) luni, 25 septembrie.
Astfel, instituția informează despre faptul că legislația în vigoare nu permite suspendarea licenței pentru exercitarea profesiei de avocat. Totodată, conform UAM, legislația permite suspendarea activității de avocat, pe perioada interdicției de a activa, dispusă doar în temeiul unei hotărâri judecătorești irevocabile prin care s-a dispus o interdicție de a exercita profesia de avocat pentru o anumită perioadă, în calitate de pedeapsă prevăzută la art. 65 Cod penal, sau în calitate de sancțiune contravențională prevăzută la art. 35 Cod contravențional.
- Licența pentru exercitarea profesiei de avocat este actul care confirmă statutul de avocat, este acordată pe viață fiind un act care nu poate fi decât retras în condițiile art. 25 al Legii nr. 1260/2002 cu privire la avocatură.
„În opinia noastră, demersul procurorului prin care se solicită judecătorului de instrucție să suspende licența avocatului, vădește faptul identificării avocatului cu clientul sau cauzelor clientului ca urmare a îndeplinirii funcțiilor de avocat și în opinia noastră, reprezentă o imixtiune ilegală în exercitarea activității de avocat, având în vedere rolul avocatului în societate și apărarea pe care o asigură clienților săi în procesele penale în desfășurare, fiind percepută drept o încercare de intimidare la adresa avocatului
În acest sens, amintim că la 14.04.2022 Consiliul Uniunii Avocaților din Republica Moldova a emis public o notă de protest privind represiunea arbitrară asupra avocatului Igor Hlopețchi, subliniind existența suspiciunii unei răzbunări din partea organelor de drept pentru desfășurarea activității de avocat”, se arată în comunicatul UAM, semnat de președintele instituției Dorin Popescu.
ZdG a solicitat un comentariu de la serviciul de presă al PA, dar nu am primit un răspuns deocamdată.
Dispozițiile art. 13 alin. (1) lit. c) al Legii nr. 1260/2002 cu privire la avocatură stipulează că: „(1) Activitatea de avocat se suspendă: […]
c) pe perioada interdicției de a activa, dispusă prin hotărâre judecătorească sau decizie de aplicare a sancțiunii disciplinare, din ziua rămânerii irevocabile a hotărârii judecătorești sau din ziua publicării deciziei cu privire la aplicarea sancțiunii disciplinare pe pagina web oficială a Uniuni Avocaților, la rubrica „Actele UA recente”;”.
În luna iulie, PA a anunțat despre finalizarea urmăririi penale și remiterea în instanța de judecată pentru examinare în fond a cauzei penale de învinuire a avocatului despre care se anunțase anterior că se eschivează și refuză să se supună cerințelor legale ale organelor de drept, fiindu-i incriminată săvârșirea infracțiunii de depunere a unui denunț fals și darea declarațiilor false.
Deși PA nu a dat numele avocatului atunci, conform informațiilor publicate pe portalul instanțelor de judecată, este vorba despre Hlopețchi.
Membrii Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) au examinat, la 14 septembrie, cererea avocatului Igor Hlopețchi privind revocarea hotărârii CSP prin care Vasile Plevan a fost numit în funcția de adjunct interimar al șefei Procuraturii Anticorupție.
Atunci, CSP a respins cererea avocatului Hlopețchi ca inadmisibilă. Totuși, ministra Justiției a formulat o opinie separată.
Hlopețchi a declarat că CSP ar trebui să-și anuleze decizie pentru că între timp s-au aflat informații care anterior erau secrete, despre cazul de viol, care a ajuns la Curtea Supremă de Justiție, pe care Plevan la investigat cu mai mulți ani în urmă. Dosarul a fost luat calcul și de Comisia Pre-Vetting, care a anunțat anterior că procurorul Plevan nu a susținut evaluarea integrității etice și financiare.