Omul de încredere a lui Andronachi, dat anterior în căutare, a fost eliberat din arest preventiv sub garanție personală, la fel ca fostul deputat
Anatolie Blonschi, omul de încredere al lui Vladimir Andronachi, care a gestionat mai multe afaceri ale fostului deputat democrat, și figurant în dosarul numit generic „Frauda bancară”, urmează să fie eliberat din arest preventiv la mai puțin de o săptămână după ce s-a predat autorităților, fiind dat în căutare. La fel ca Andronachi, Blonschi va fi eliberat sub garanția personală a patru cetățeni, care au garantat cu câte 4 mii de lei, relatează TV8.
Decizia a fost luată marți, 19 ianuarie, de magistratul de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, Gheorghe Balan, care examinează cauza penală în care sunt vizat cei doi, în ședință închisă.
Trei persoane s-au prezentat joi, 11 ianuarie, la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, pentru a-l elibera pe Anatolie Blonschi. Aceștia ar fi prieteni buni cu Blonschi și au venit drept garanți în fața magistraților. Unul dintre ei a fost starețul Mănăstirii cu hramul „Sfântul Mare Cneaz Vladimir” din Horăști, Ialoveni, arhimandrit Nectarie, iar cel de-al doilea – Igor Eșanu, om de afaceri.
Blonschi s-a predat marți, 9 ianuarie, autorităților moldovenești și a fost plasat în arest preventiv în Penitenciarul nr. 13. Acesta era dat în căutare, urmărirea penală fiind finalizată și transmisă în judecată în lipsa lui.
Termenul de „garanție personală” se regăsește în lista de măsuri preventive care pot fi aplicate unei persoane. Conform Codului de Procedură Penală, pentru a fi admisă, fiecare garant trebuie să depună concomitent la contul de depozit al procuraturii sau al instanţei de judecată o sumă bănească de la 50 la 300 unităţi convenţionale (2500-15 mii de lei).
Articolul 179. Garanția personală
(1) Garanţia personală constă în angajamentul în scris pe care persoane demne de încredere şi-l iau în sensul că, prin autoritatea lor şi suma bănească depusă, garantează comportamentul respectiv al bănuitului, învinuitului, inculpatului, inclusiv respectarea ordinii publice şi prezentarea lui cînd va fi citat de organul de urmărire penală sau de instanţa de judecată, precum şi îndeplinirea altor obligaţii procesuale. Numărul garanţilor nu poate fi mai mic de 2 şi mai mare de 5.
(2) Garanţia personală, ca măsură preventivă, se admite doar la cererea în scris a garanţilor şi cu acordul persoanei în privinţa căreia se dă garanţia.
(3) La prezentarea în scris a garanţiei, fiecare garant concomitent depune la contul de depozit al procuraturii sau al instanţei de judecată o sumă bănească de la 50 la 300 unităţi convenţionale.
(4) Drepturile şi obligaţiile garantului, precum şi modul de efectuare a garanţiei, sînt prevăzute în art.181.
Articolul 181. Modul de dispunere şi exercitare a garanţiei de către persoane fizice şi juridice
(1) Garanţia personală şi garanţia unei organizaţii se dispun de către procurorul care conduce sau efectuează urmărirea penală prin ordonanţă, iar de către instanţa de judecată – prin încheiere.
(2) Procurorul sau instanţa, stabilind că garantul este demn de încredere şi bănuitului, învinuitului, inculpatului îi poate fi aplicată garanţia personală sau garanţia organizaţiei prevăzute în art.179 şi 180, decide aplicarea unei asemenea măsuri preventive, făcîndu-i cunoscute garantului esenţa cauzei şi obligaţiile lui. După aceasta, garantul susţine solicitarea sa sau o retrage, fapt despre care se consemnează în procesul-verbal.
(3) Garantul este în drept, în orice moment al procesului penal, să renunţe la garanţia asumată. În cazul în care renunţarea la garanţia asumată a parvenit în temeiul înaintării unei învinuiri noi, apariţiei unor circumstanţe despre care garantul nu a ştiut sau nu a putut şti la momentul asumării garanţiei, imposibilităţii garantului de a asigura mai departe garanţia comportamentului respectiv al învinuitului, inculpatului din cauza plecării în altă localitate sau a îmbolnăvirii grave a garantului, precum şi a încetării existenţei persoanei juridice garant, plecării în altă localitate sau trecerii în altă organizaţie a învinuitului, inculpatului, suma depozitată pentru asigurarea garanţiei se restituie garantului de către organul care a dispus garanţia.
(4) Garantul poate primi suma depozitată în scopul asigurării garanţiei şi în cazul dacă:
1) procurorul sau instanţa a schimbat măsura preventivă din motive care nu sînt legate de comportamentul învinuitului, inculpatului sau a revocat măsura preventivă;
2) garantul persoană juridică a pierdut capacitatea juridică şi nu poate asigura garanţia.
(5) Suma depusă de garant în asigurarea garanţiei trece în contul statului, în baza hotărîrii instanţei, în cazul în care garantul:
1) nu a asigurat obligaţia sa pentru un comportament respectiv al bănuitului, învinuitului, inculpatului;
2) a renunţat nemotivat la garanția asumată.
Prezent la ședința de judecată, Vladimir Andronachi a spus pentru ZdG că Anatolie Blonschi îi este „un prieten”, că nu au avut afaceri comune și că nu a știut despre intențiile acestuia de a se preda autorităților. Anatolie Blonschi s-a prezentat benevol autorităților în seara zilei de 9 ianuarie curent, trecând frontiera dintre R. Moldova și România.
Blonschi apare pe banca acuzaților alături de Andronachi în dosarul numit generic „Frauda bancară”. Ambii sunt acuzați de înşelăciune pe scară largă și de spălarea banilor care au fost oferiţi în baza garanțiilor de stat Băncii de Economii, aflată în insolvență în noiembrie 2014.
Potrivit procuraturii, Andronachi și Blonschi, cunoscând intenția Guvernului de a emite garanții, au putut încheia un contract prin „Universal Proiect” SRL cu Banca de Economii pentru reconstrucția unui imobil din centrul Chișinăului. Aceștia au primit 26 de milioane de lei, care au fost retrase din țară în conturile unor companii offshore aparținându-i inclusiv lui Vladimir Plahotniuc. Din aceste fonduri au fost cumpărate valori materiale.
Imobilul despre care vorbesc procurorii este hotelul cu 12 niveluri (subsol, parter, 9 etaje şi penthouse) ridicat pe rămăşiţele unui monument istoric, de pe strada Pârcălab 37, privatizat dubios în 2009. Conform datelor de la Cadastru, construcția este nefinalizată.