Olesea Stamate, despre sistarea delegării unor procurori la PA, care nu întrunesc noile condiții legislative: „Interesantă abordare a Procuraturii Generale privind retroactivitatea legii”
Președinta Comisiei juridice, numiri și imunități din Parlament, Olesea Stamate, afirmă că Procuratura Generală a avut o abordare „interesantă” la aplicarea Legii nr. 200, pentru modificarea unor acte normative (îmbunătățirea mecanismului de selecție, evaluare și răspundere disciplinară a procurorilor), votată în lectură finală la 31 iulie.
Declarațiile deputatei au venit în contextul anunțului anterior al Procuraturii Anticorupție (PA) privind imposibilitatea mai multor procurori delegați de a-și continua activitatea în cadrul instituției, inclusiv acuzatorul de stat din dosarul „kuliok” al fostului președinte Igor Dodon, Petru Iarmaliuc.
„Interesantă abordare a Procuraturii Generale privind retroactivitatea legii. Principiul general al legii este neretroactivitatea, cu excepția prevăzută tot de lege – legea penală mai blândă are caracter retroactiv”, a scris președinta Comisiei pe rețele de socializare joi, 17 august.
Potrivit deputatei, noile modificări nu se aplică celor zece procurori delegați anterior din alte procuraturi, dintre care doi procurori au peste 3 ani dar mai puțin de 4 ani de activitate, inclusiv Petru Iarmaliuc.
„Procuratura spune ca a sistat delegarea unor procurori din Procuratura Anticorupție deoarece aceștia nu au 4 ani experiența, prevăzuți în noile reglementări, ca fiind obligatorii pentru a fi delegați în procuratura specializată.
Aceștia au fost delegați în baza legii anterioare, deci criteriile prevăzute în legea de modificare se aplică delegărilor care se vor face de acum încolo.
O situație ipotetică, pe care v-o propun spre analiză. Dacă noi am modifica acum legea, și am zice că procurorul șef anticorupție trebuie obligatoriu să dețină experiență de procuror în R. Moldova și nu în străinătate, conform logicii Procuraturii Generale, ar trebui sistat și mandatul actualului șef al Procuraturii Anticoruptie? Răspunsul este evident: NU. Mandatul a început în cadrul anumitor reglementări legale, iar modificarea legii nu are efect asupra drepturilor căpătate în baza legii în vigoare la momentul apariției acestor drepturi”, a mai spus Stamate.
PA a venit marți, 15 august, cu precizări referitor la procurorii delegați.
Conform reprezentanților PA, noua lege a modificat procedura de delegare a procurorilor în procuraturile specializate astfel încât „procurorii delegați sunt obligați să întrunească condițiile pentru numirea în funcție de procuror în Procuratura Anticorupție, inclusiv minimum 4 ani de activitate”. La momentul când a intrat în vigoare această modificare, în Procuratura Anticorupție activau zece procurori delegați din alte procuraturi, dintre care doi procurori au peste 3 ani dar mai puțin de 4 ani de activitate, inclusiv Petru Iarmaliuc.
„Din aceste considerente, după consultare cu procurorul-șef Anticorupție, Procurorul General a sistat delegarea acestor procurori care nu întrunesc noile condiții legislative”, a explicat PA.
Procuratura Anticorupție a transmis că va asigura desemnarea altor procurori „să acopere responsabilitățile” pe dosarele care erau în gestiunea acestor procurori.
„Dar această modificare legislativă îngreunează activitatea Procuraturii Anticorupție, care mereu s-a bazat pe efortul și munca depusă de tineri procurori delegați din alte procuraturi care nu au 4 ani de activate, dar care deseori sunt numiți în funcție prin concurs după o perioadă de delegare în care obțin experiența și pregătirea pentru funcția de procuror anticorupție. Cei cinci procurori anticorupție numiți în funcție toamna trecută după concurs au fost toți tineri procurori delegați la Procuratura Anticorupție din alte procuraturi”, a mai indicat PA.