Oleg Sternioală și Ion Druță demisionează din funcția de judecători
Judecătorii Ion Druță și Oleg Sternioală, urmăriți penal pentru îmbogățire ilicită și respectiv spălărea banilor în proporții deosebit de mari, demisionează de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Cererile de demisie ale celor doi judecători figurează pe agenda ședinței de mâine, 13 decembrie, a Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).
Deși nu au indicat expres în cereri din ce funcție demisionează, cei doi judecători invocă articolul 26 din Legea cu privire la statutul judecătorului, care prevede „demisia judecătorului”.
Atât Sternioală, cât și Druță, au depus cererile de demisie la Parlament, motivând că nu recunosc actuala componență a CSM. Parlamentul nu se poate expune însă pe marginea acestei chestiuni în lipsa unei hotărâri din partea CSM, motiv pentru care a redirecționat aceste cereri în adresa membrilor CSM.
Judecătorul Oleg Sternioală a fost reținut la 4 noiembrie, fiind cercetat într-o cauză penală pornită pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari. Ulterior, judecătorul a fost eliberat din arest, fiind cercetat în stare de libertate. Informațiile acumulate de procurori arată că magistratul a acumulat împreună cu membrii familiei sale, venituri de circa 7 milioane de lei (pe parcursul unei perioade de referință). În aceeași perioadă, Oleg Sternioală împreună cu membrii familiei sale, a cumpărat însă bunuri de lux în valoare de circa 13,8 milioane de lei.
Bănuiala rezonabilă a organului de urmărire penală este că diferența de circa 6,7 milioane dintre veniturile și cheltuielile bănuitului constituie bunuri ilicite, care au fost tăinuite, iar natura și originea acestora este deghizată prin transcrierea dreptului de proprietate pe terțe persoane, fapt care urmează a fi demonstrat în cadrul urmării penale.
Judecătorul Ion Druță, la rândul său, este anchetat penal pentru îmbogățire ilicită și amestec în înfăptuirea justiției după ce fiica, socrii și părinții pensionari ai magistratului au cumpărat, în ultimii 5 ani, mai multe bunuri imobile în Chișinău, care valorează, la prețul lor de piață, peste 13 milioane de lei, iar în biroul acestuia au fost găsite mai multe note informative cu indicații exacte pentru judecătorii care examinau dosare de rezonanță în care erau vizați omul de afaceri Valentin Eșanu, Oleg Pruteanu, alias „Borman”, sau persoanele învinuite de tentativa de asasinat asupra lui Vladimir Plahotniuc.