Oamenii legii nu au putut identifica, timp de patru ani, persoana care a incendiat automobilul unui avocat. Precizările PG privind cel de-al doilea caz de incendiere a mașinii soției apărătorului
Urmărirea penală pe cauza intentată în anul 2019, după ce automobilul avocatului Alexandru Grosu și cel al soției sale au fost incendiate în parcarea subterană a blocului în care locuiește apărătorul, se efectuează în continuare de către ofițerii Direcției de poliție Chișinău, sub conducerea procurorilor din cadrul Procuraturii municipiului Chișinău, fiind constituit grupul de urmărire penală.
Informațiile au fost transmise ZdG de către purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale (PG) Violina Moraru, în contextul unui comunicat de presă publicat luni, 31 iulie, de către Uniunea Avocaților din R. Moldova (UAM), în care se atrage atenția că Alexandru Grosu ar fi intimidat din cauza activității sale.
„Au fost dispuse un șir de măsuri speciale de investigație și acțiuni de urmărire penală, însă în rezultat nu a fost identificat făptuitorul”, potrivit PG.
Faptele au fost încadrate juridic în temeiul elementelor constitutive ale componenței de infracțiune de distrugere intenționată a bunurilor săvârșită prin incendiere (art.197 alin.2) lit.b) din Codul penal).
Cât despre cazul de duminică, 30 iulie, când automobilul soției avocatului a fost incendiat în parcarea locuinței, PG comunică că a fost înregistrat un proces penal.
„Momentan, pe acest caz, organul de urmărire penală al Inspectoratului de Poliție Ciocana întreprinde toate măsurile necesare pentru elucidarea circumstanțelor”, a mai transmis PG.
ZdG a scris anterior că automobilul soției unui avocat ar fi fost incendiat în parcarea subternă a blocului locativ în care trăiește apărătorul și familia sa. Este vorba despre avocatul Alexandru Grosu, potrivit UAM, care a publicat luni, 31 iulie, un comunicat de presă cu titlul „Și avocații au nevoie de apărare”, în care își exprimă „îngrijorarea” cu privire la „atacul criminal”.
UAM informează că, în primăvara anului 2019, în parcarea subterană a blocului locativ în care locuiește avocatul Alexandru Grosu au fost incendiate automobilul său și al soției sale. Duminică, 30 iulie, mașina soției sale ar fi fost din nou incendiată, focul distrugând încă alte două vehicule.
Astfel, Uniunea Avocaților a solicitat procurorului general interimar Ion Munteanu să dispună conexarea celor două cauze penale și efectuarea urmăririi penale de către Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale.
„Din păcate, după patru ani constatăm că organele de drept inacționează vădit, lăsând o impresie clară că nu se dorește investigarea acestui caz, probabil anume din motivul că se știe cine sunt făptașii dar și cei care au comandat fapta criminală.
În legătură cu aceasta, exprimăm indignarea și nedumerirea pentru inacțiunile organelor de drept, care deși, din informația de care dispunem de la colegul maestrul Alexandru Grosu, cunosc cine sunt suspecții și de la cine vine comanda, totuși sunt pasivi și nu întreprind acțiuni în vederea cercetării cazului dat”, se arată în comunicat.
Conform reprezentanților Uniunii Avocaților, pe cazul din 2019, urmărirea penală a fost suspendată de două ori și, prin decizia Curții de Apel Chișinău, de două ori, organul de urmărire penală „a fost obligat să-și exercite obligația legată de rolul activ al organului de urmărire penală”, care este obligat să ia toate măsurile prevăzute de lege pentru cercetarea sub toate aspectele, completă şi obiectivă, a circumstanţelor cauzei pentru stabilirea adevărului (art. 254 CPP).
„Din cuvintele colegiului Alexandru Grosu, fapta dată a fost comisă în legătură cu participarea sa în aceeași cauză în care reprezintă interesele unui debitor într-un proces de insolvabilitate, prin care s-a dat de înțeles că următoarele acțiuni vor fi întreprinse împotriva vieții acestuia”, notează UAM.