Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Oamenii legii anunță că au…

Oamenii legii anunță că au inițiat procedurile de acces la informațiile despre toți utilizatorii băncii din Rusia care ar fi primit bani pentru a vota „NU” la referendum

Sursa: gagauzia.md

Poliția informează că, în baza încheierii instanței de judecată, a inițiat „procedurile de ridicare a informațiilor actualizate până la ziua de astăzi, inclusiv cea de după 3 octombrie”, cu privire la toți utilizatorii din R. Moldova conectați la sistemul PSB, care ar fi primit mijloace bănești din partea „grupului criminal Șor”.

Conform unui comunicat de presă al Inspectoratului General de Poliție (IGP) emis marți, 22 octombrie, transferurile ar fi fost operate prin Promsvyazbank (bancă din Federația Rusă aflată sub sancțiuni internaționale pentru oferirea de sprijin armatei ruse în războiul din Ucraina), banii fiind oferiți în schimbul voturilor sau a opțiunii „NU” la referendum.

„În baza acestor informații este cunoscută identitatea tuturor persoanelor vizate, care au beneficiat de surse bănești din partea băncii din Federația Rusă, pentru a exclude operarea cu bani cash și, respectiv, limitarea informațiilor pe care ar fi putut să le obțină Poliția”, notează IGP.

Acceptarea banilor în schimbul voturilor este calificată drept corupere pasivă, iar persoanele vizate în anchetă sunt pasibile de amendă de până la 37 500 de lei.

Cei care cooperează cu ancheta și oferă informații vor fi scutiți de la plata amenzilor, conform legii.

Poliția a anunțat astăzi mai devreme că, în baza informațiilor din anchete, continuă documentarea cazurilor de corupere a alegătorilor în campania electorală pentru prezidențialele și referendumul din 20 octombrie 2024. 

Astfel, potrivit unui comunicat emis pe 22 octombrie, peste 400 de persoane sunt documentate în prezent pentru primirea mijloacelor bănești în schimbul voturilor.

Într-un briefing de presă susținut pe 21 octombrie, președinta în exercițiu, Maia Sandu, a spus că sunt dovezi care indică asupra unei „fraude fără precedent”. Aceasta a declarat că există probe și informații precum că „ținta grupării criminale a fost să cumpere 300 mii de voturi”. 

Pe 3 octombrie, Viorel Cernăuțeanușeful Inspectoratului General al Poliției și Veronica Dragalin, șefa Procuraturii Anticorupție, au susținut un briefing de presă în care anunță că peste 130 de mii de cetățeni au primit bani din Federația Rusă prin intermediul schemelor de corupere a alegătorilor puse la cale de Ilan Șor. Refugiat la Moscova, Șor a reacționat în aceeași zi, declarând că în realitate, amploarea transferurilor de bani și a numărului de oameni implicați este mult mai mare decât cea anunțată de poliție și procurori.