Principală  —  IMPORTANTE   —   O procuroră PA demisionează și…

O procuroră PA demisionează și acuză presiuni din partea unor instituții publice. Cine este și cu ce avere pleacă din sistem

Procurora anticorupție Victoria Furtună anunță că pleacă din sistem și acuză instituțiile publice ale statului că au fabricat și au diseminat informații false împotriva judecătorilor neloiali guvernării. Tot ea acuză că Serviciul de Informații și Securitate (SIS) și Aparatul Președintelui au lucrat în tandem și au folosit informațiile denaturate pentru a refuza numirea și promovarea unor astfel de judecători.

Într-o postare pe o rețea de socializare, procurora Victoria Furtună anunță că a depus cerere de demisie, după 18 ani de activitate în cadrul Procuraturii Anticorupție (PA). Aceasta susține că recent ar fi fost declarată de către SIS „o amenințare la adresa securității naționale”, după ce a început o investigație aferent „acțiunilor ilegale ale unui grup de persoane, care fac dezmăț în sistemul judecătoresc al R. Moldova”.

„De curând am aflat că, reprezint o amenințare la adresa securității naționale a Moldovei. Aceasta nu a fost o calomnie goală din partea politicienilor care se aruncă cu slogane pe care nici ei însuși nu înțeleg ce spun. Aceasta învinuire, a fost poziția oficială a Serviciului de Informare și Securitate a R. Moldova. Nu sunt acuzata de spionaj, omor sau orice alte acțiuni criminale. Am fost declarată „o amenințare la adresa securității naționale” doar pentru a-mi limita accesul la dosarul inițiat de către mine la 11.01.2024, în care am început investigație aferent acțiunilor ilegale ale unui grup de persoane, care fac dezmăț în sistemul judecătoresc al R. Moldova”, spune acuzatoarea de stat.

Furtună susține că în timpul investigațiilor efectuate a descoperit că SIS și Aparatul Președintelui au lucrat în tandem și au folosit informațiile denaturate pentru a refuza numirea și promovarea unor astfel de judecători.

„În timpul anchetei mele, am descoperit, și am toate motivele să afirm, că instituțiile publice ale statului au fabricat și au diseminat informații false împotriva judecătorilor neloiali guvernării. În același timp, în ciuda absenței faptelor descrise în notele SIS și CNA, informațiile denaturate au fost folosite de autorități ca bază pentru a refuza numirea și promovarea unor astfel de judecători . Evident, SIS și Aparatul Președintelui au lucrat în tandem. Înțeleg, când SIS susține că reprezint o amenințare la adresa securității naționale, înseamnă o amenințare pentru ei însuși și pentru cei care au organizat această schemă”, mai spune procurora.

Victoria Furtună este procuroră la Procuratura Anticorupţie din luna iulie 2016. Până atunci, din anul 2008, Furtună a activat la Procuratura sect. Botanica din Chişinău. Aceasta a ajuns în atenţia opiniei publice în 2017, când s-a ocupat de gestionarea dosarului penal pe numele lui Iurie Chirinciuc, pe atunci, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, iar ulterior, şi de dosarul penal al lui Dorin Chirtoacă, fostul primar al mun. Chişinău.

Ziarul de Gardă a scris anterior că dosarele de rezonanţă gestionate de Victoria Furtună au mers, cot la cot, cu prosperitatea în familia acuzatoarei de stat. În anul 2017, procurora şi soţul ei au primit donaţii substanţiale: 20 de mii de euro (peste 400 de mii de lei) au venit din partea soacrei sale, Zinaida Furtună, iar 80 de mii de lei de la Gheorghe Gaburici, tatăl său. Tot în 2017, aceasta, împreună cu soţul, au obţinut dreptul de abitaţie într-o casă de locuit din mun. Chişinău.

Imobilul cu două niveluri se află la periferia capitalei, în or. Durleşti, şi este înregistrat pe numele soacrei sale, Zinaida Furtună. Aceasta l-a achiziţionat în decembrie 2012, la câteva luni după ce a fost dat în exploatare. Contractul a fost înregistrat la Cadastru în martie 2013. În toată această perioadă, Victoria Furtună se afla în concediu de maternitate. Oficial, casa are 101,6 m.p., dar şi un garaj de 34,8 m.p.. Deşi imobilul apare în declaraţia de avere a procurorei abia în 2017, vecinii menţionează că familia Furtună locuieşte de mai mulţi ani în el.

În declarația de avere și interese personale pentru anul 2022, procurora Furtună menționează că a ridicat un salariu de 304 mii de lei anual sau 25 de mii de lei lunar.


Tot aici, Furtună susține că în 2022, împreună cu soțul ei, a primit de la soacra sa, Zinaida Furtună, donații în valoare de 12 mii de euro și 30 de mii de lei. Alte 97 de mii de lei familia Furtună le-a primit de la părinții procurorei. Tot ea raportează pentru anul 2022 cadouri în valoare de 100 de mii de lei și 1.500 de euro.

În 2021, familia Furtună a procurat un automobil Skoda Superb fabricat în 2021, valoarea de piață a căruia este de 43.700 de euro. Automobilul a fost procurat în leasing, familia procurorei contractând un împrumut în valoare de 23.720 de euro.

Familia Furtună mai raportează datorii în valoare de 5 mii de euro și 100 de mii de lei.