O persoană, reținută în urma perchezițiilor la fostul sediu PDM. PG: Activitățile s-au desfășurat în cadrul investigațiilor vizând frauda bancară, în care este documentată inclusiv activitatea organizației criminale, conduse de Vladimir Plahotniuc
Procuratura Generală anunță că în urma perchezițiilor efectuate joi, 2 iulie, la fostul sediul al Partidului Democrat din Moldova, a fost reținută o persoană. Este vorba despre șeful departamentului IT al PDM, el fiind bănuit de favorizarea și participarea activă la activitatea organizației criminale organizate, conduse de fostul lider PDM, Vlad Plahotniuc.
Acțiunile procesuale au avut loc la fostul sediul al Partidului Democrat din Moldova, în depozitul în care au fost evacuate și stocate unele bunuri, care au fost scoase din această locație, la domiciliul și în mașina persoanei reținute.
„Toate activitățile s-au desfășurat în cadrul investigațiilor efectuate de procurori pe unul din dosarele vizând frauda bancară, în care este documentată inclusiv activitatea organizației criminale, conduse de ex-liderul PDM, Vladimir Plahotniuc”, anunță PG printr-un comunicat de presă.
PG precizează că, după mai multe amânări, demersul procurorului cu privire la autorizarea efectuării percheziției la fostul sediu PDM a fost respins de Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana. Considerând refuzul ilegal, procurorii l-au contestat la Curtea de Apel Chișinău, care, la fel, a respins demersul.
„Între timp, în cadrul acțiunilor de urmărire penală și măsurilor speciale de investigație, procuratura a aflat despre evacuarea din fostul sediu PDM a bunurilor care au relevanță pe dosar, fapt ce a determinat ca procurorii să intervină imediat, în baza ordonanței emise în baza art.125 alin.(4) Cod de procedură penală, într-un caz ce nu suferă amânare.
Deoarece procedurile legale nu ne permit să mai contestăm deciziile judecătorești menționate și, respectiv, ele sunt în vigoare, Procuratura nu le va critica acum, deși sunt suficiente rezerve față de prestația unor colegi magistrați care nu ne-au permis să percheziționăm ”nucleul organizației criminale”, motivând că Procuratura ”nu investighează o infracțiune pe urme fierbinți și nu se cunoaște dacă această faptă este sau nu consumată”, recomandându-le procurorilor ”administrarea probelor pe alte căi decât percheziția, în special, prin cereri de comisie rogatorie către alte state””, notează organul de urmărire penală.
PG mai prezicează că în același timp, instanța a indicat că nu vede legătura între societatea comercială care este proprietarul juridic al acestui imobil cu infracțiunile investigate și cu Vladimir Plahotniuc, deși, după părăsirea acestei locații de către PDM, toate oficiile, mobilierul, alte bunuri și atribute ale PDM continuă să rămână intacte, nimeni neîndrăznind să atenteze la ele.
„Activitatea organizației criminale, conduse de Vladimir Plahotniuc și „frauda bancară”, ca una din părțile ei componente, sunt printre cele mai complexe cauze pe care le-a anchetat vreodată Procuratura și printre cele mai relevante din punct de vedere financiar pentru întreaga societate.
Anume aceasta ne face să avem așteptări ca toate instituțiile statului, inclusiv sistemul judecătoresc, prin unii reprezentanți, dacă nu ne ajută în acest proces, atunci cel puțin să nu ne împiedice la fiecare pas.
Urmărirea penală continuă, iar instituția va informa despre evoluția anchetei”, conchide PG.
Avocatul fostului lider al PDM, Vladimir Plahotniuc, susține că perchezițiile efectuate joi dimineață, 2 iulie, la fostul sediu al PDM de pe strada Armenească din capitală „sunt ilegale și reprezintă o răzbunare ca urmare a situație create cu Ștefan Gațcan”.