Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   O organizație profesională străină, din…

O organizație profesională străină, din care face parte Asociația Judecătorilor din R. Moldova, a emis o declarație în care denunță „atacuri asupra unor judecători”

Colaj ZdG

Organizația Magistrații Europeni pentru Democrație și Libertăți (MEDEL) a emis o declarație în care își exprimă „îngrijorarea sa deosebită” cu privire la evenimentele raportate în R. Moldova, referitoare la „atacurile asupra unor judecători”. Aceștia ar fi fost acuzați public de corupție de către actori politici cheie și etichetați ca exemple ale unui sistem judiciar ce trebuie „curățat”, „doar din cauza conținutului deciziilor lor”, notează organizația.

Organizația neguvernamentală are drept membră Asociația Judecătorilor din R. Moldova (AJM), a cărui președinte este magistratul Victor Sandu, unul dintre candidații care nu a promovat evaluarea integrității financiare și etice. AJM a publicat miercuri, 5 iunie, declarația MEDEL tradusă în limba română.

„Fiind o componentă esențială a statului de drept, independența sistemului judiciar presupune ca criticile la adresa hotărârilor judecătorești, în special atunci când sunt exprimate de reprezentanți ai puterii legislative sau executive, să nu se transforme într-o delegitimare a funcției judiciare sau a judecătorilor individuali.

Nominalizarea și blamarea judecătorilor” în timp ce aceștia își exercită funcțiile reprezintă, într-adevăr, un obstacol serios în calea îndeplinirii corecte a rolului lor, datorită efectului de intimidare și erodării încrederii publice în sistemul judiciar.

Puterile executivă și legislativă au datoria de a oferi toată protecția necesară și adecvată atunci când funcțiile instanțelor sunt puse în pericol de atacurile sau intimidările îndreptate împotriva membrilor sistemului judiciar.

Atacurile politice asupra sistemului judiciar și criticile dezechilibrate ale reprezentanților puterii executive sau legislative reprezintă o amenințare la adresa echilibrului constituțional într-un stat democratic”, se arată în declarația emisă de MEDEL.

Astfel, MEDEL îndeamnă Guvernul R. Moldova să se abțină de la „orice acțiuni care ar atenta la independența justiției”.

În plus, MEDEL menționează că este obligația și datoria Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să acționeze ori de câte ori judecătorii sunt supuși „unor declarații din partea unor actori politici care ar putea submina autoritatea și independența acestora” și solicită CSM să „se conformeze acestui rol important”.

Asociația Magistrats Européens pour la Démocratie et les Libertés (MEDEL) a fost înființată în iunie 1985, la Strasbourg, de către opt organizații profesionale (sindicate sau asociații) de judecători și procurori din șase țări europene: Franța, Belgia, Italia, Spania, Portugalia și Germania.

Contribuind la adoptarea unor texte precum Carta Europeană a Judecătorilor sau recomandările Consiliului Europei privind justiția și la crearea unor noi instituții precum Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni și Consiliul Consultativ al Procurorilor Europeni, MEDEL este un ONG consultativ al Consiliului Europei începând cu 6 martie 1995.

În prezent, MEDEL reunește 23 de organizații de judecători și procurori, reprezentând 18 000 de judecători din 16 țări europene.

Anterior, AJM a publicat o declarație pentru a-și exprima „profunda îngrijorare și dezaprobare” în contextul declarațiilor prim-ministrului Dorin Recean, de la începutul ședinței Guvernului, privind decizia magistraților Curții de Apel Chișinău de anulare a dispoziției Comisie pentru Situații Excepționale (CSE) prin care candidații partidului Șansă au fost excluși din alegeri.

Totodată, Asociația a publicat un comunicat de presă și după ce mai mulți oficiali au criticat hotărârile Curții Supreme de Justiție (CSJ) de anulare a deciziilor Comisie Pre-Vetting.

Atunci, organizația non-guvernamentală a subliniat că deciziile CSJ „trebuie să fie analizate în cadrul legii și al procedurilor legale, fără a trage concluzii pripite sau a genera suspiciuni nejustificate”.