Principală  —  IMPORTANTE   —   O nouă ședință în dosarul…

O nouă ședință în dosarul Șor, amânată. Avocații deputatului fugar au fost amendați

O nouă ședință de judecată în dosarul deputatului fugar Ilan Șor a fost amânată din motivul neprezentării apărătorilor, inclusiv a avocatului străin admis în proces și a avocatului desemnat din oficiu, anunță luni, 13 februarie, Procuratura Anticorupție (PA), care menționează că „ultimul a invocat motive de boală”.

Conform PA, avocații au fost amendați „pentru lipsa fără just temei de la ședință”.

„Argumentele invocate de avocații aleși au rezidat în faptul că ar fi fost citați într-o altă cauză penală la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, unde urma a fi examinată o cerere de înlocuire a măsurii preventive, controlul judiciar în privința Marinei Tauber. În pofida faptului că avocații au fost informați despre amânarea ședinței ce urma a se desfășura la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, aceștia nu s-au prezentat la Curtea de Apel Chișinău.

Acuzatorul de stat, analizând motivele invocate de către apărători, a solicitat instanței aplicarea amenzilor în privința avocaților pentru lipsa fără just temei de la ședință și informarea Uniunii Avocaților cu privire la tergiversarea intenționată a ședințelor. În rezultat, cererile acuzatorului au fost admise, fiindu-le aplicate avocaților măsură coercitivă – amendă, precum și informarea Uniunii Avocaților.

Procuratura Anticorupție califică acțiunile părții apărării ca fiind o încercare de tergiversare intenționată a examinării cauzei și insistă asupra utilizării cu bună credință de către partea apărării a armelor procesuale acordate prin lege”, menționează PA.

Deputatul fugar Ilan Șor este apărat de 5 avocați, conform PA, iar potrivit art. 70 alin.(6) din Codul de procedură penală „acţiunile procesuale la care este necesară participarea apărătorului nu pot fi considerate ca fiind îndeplinite cu încălcarea normelor de procedură penală dacă la efectuarea lor nu au participat toţi apărătorii părţii în cauză”.

Din luna noiembrie 2022 până în prezent, ședințele de judecată au fost amânate de mai multe ori la cererea apărării, cauza fiind la etapa în care partea apărării urmează să își prezinte argumentele în susținerea cererilor de apel. Următoarea ședință a fost fixată pentru data de 20 februarie 2023.

Pe 12 iunie 2019, Șor susținea o ultimă conferință de presă. Se întâmpla cu două zile înainte ca Partidul Democrat din Moldova să cedeze puterea și să treacă în opoziție. Ulterior, pe 30 iulie 2019, Ministerul Afacerilor Interne a anunțat că Ilan Șor a părăsit ilegal R. Moldova și a fost dat în căutare națională și internațională. 

În luna iunie 2022, ZdG a scris că s-au împlinit trei ani de când Ilan Șor, deputatul Partidului Politic „Șor”, cercetat în dosarul „frauda bancară”, a părăsit R. Moldova. În această perioadă, Șor, rămas fără imunitate parlamentară pentru a doua oară în luna mai curent, a apărut în numeroase video-uri, postate pe pagina sa de Facebook, în care a lansat mai multe atacuri la adresa partidului de guvernământ și a președintei R. Moldova, Maia Sandu. Deși este deputat, Șor nu a participat la nicio ședință convocată de Parlament.

În dosarul „frauda bancară”, Șor este învinuit pe 9 capete de acuzare.