O nouă ședință din dosarul Filat, amânată din cauza stării de sănătate a fostului premier
După ce acum trei zile Filat nu a fost escortat la Curtea de Apel Chișinău pentru a participa la o nouă ședință de judecată, nici astăzi acesta nu s-a prezentat în fața judecătorilor. Potrivit avocatului Victor Munteanu, ședința de astăzi a fost amânată din cauza stării de sănătate a fostului premier.
Apărarea lui Filat a depus o cerere de amânare a ședințelor de judecată după ce fostul premier ar fi fost examinat de un medic care i-a prescris tratament medical.
„Domnul Filat a fost vizitat ieri în penitenciar de un medic care i-a dispus să urmeze un tratament pentru cel puțin timp de două săptămâni”, a declarat Victor Munteanu.
Avocatul lui Filat refuză să ofere detalii despre starea de sănătate a fostului premier și susține că este obligat să pătreze confidențialitatea.
Următoarea ședință a fost programată pentru 13 iunie, urmând ca atunci să se decidă dacă va fi prelungit concediul medical.
Curtea de Apel Chișinău urma să examineze astăzi recursul depus de avocații lui Vlad Filat, dar și de către fostul premier, împotriva deciziei luată anterior de Judecătoria Chișinău prin care a fost respinsă solicitarea apărării de a sesiza Curtea Constituțională pe marginea dosarului lui Filat.
Avocații lui Filat au cerut anterior să fie verificată constituționalitatea articolului 40, aliniatele 1 și 3, Cod de Procedură penală, care se referă la „competența teritorială în materie penală” și la instanța competentă să examineze un dosar. Mai exact, apărarea a invocat faptul că, în rechizitoriu, nu a fost stabilit locul comiterii infracțiunii incriminate acestuia, deci, nu ar fi clar de ce dosarul trebuie să fie examinat la Judecătoria Chișinău. Totodată, aceștia au făcut referire la norme constituționale care ar fi în contradicție cu acel articol din Cod și care ar încălca prezumția nevinovăției.
Potrivit Procuraturii Anticorupție, Vladimir Filat este învinuit de săvârşirea infracţiunii de spălare de bani în proporţii deosebit de mari. Fostul premier ar fi încheiat un contract de asistență în campania electorală pentru un partid politic la alegerile parlamentare din noiembrie 2014, cu o companie de consultanță din Washington, SUA. Pentru serviciile contractate, fostul premier ar fi achitat către compania nerezidentă, suma totală de 12 847 902 lei, efectuând periodic transferuri din conturile companiilor gestionate prin intermediar, în care erau depozitate mijloace financiare obținute prin infracțiuni de corupție din Banca de Economii.
Fostul premier se află după gratii de 3 ani și jumătate, fiind condamnat într-un alt dosar pentru corupere pasivă și trafic de influență în urma unui autodenunț depus de Ilan Șor.