O nouă ședință de judecată în dosarul Șor a fost amânată. Curtea Constituțională, sesizată, din nou, de avocați
O nouă ședință de judecată de la Curtea de Apel Cahul în dosarul lui Ilan Șor a fost amânată. Totodată a fost suspendată examinarea cererii de recuzare până la pronunțarea Curții Constituționale asupra excepției de neconstituționalitate, înaintată de către avocații lui Șor.
Apărătorii lui Ilan Șor au înaintat în ședința de judecată din 22 ianuarie cerere de recuzare a completului de judecată. Cererea urma să fie examinată astăzi, însă, procedura a fost suspendată până la pronunțarea Curții Constituționale asupra excepției de neconstituționalitate.
Conform portalului Curții de Apel Cahul, au fost programate mai multe ședințe de examinare a cauzei, începând cu luna februarie.
Amânările vin după ce la 18 ianuarie a fost reluată examinarea dosarului lui Ilan Șor, în contextul în care la mijlocul lunii decembrie 2020 judecătorii au decis suspendarea examinării dosarului.
Aureliu Colenco, unul din avocații lui Ilan Șor, a spus anterior pentru ZdG că în următoarele zile ar urma să fie organizată o conferință de presă pe dosarul clientului său.
Reţinut în mai 2015, Ilan Şor a fost condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani, dar instanţa a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivă.
La 12 februarie 2018, după aproape opt luni de blocaj la Judecătoria Chișinău și Curtea de Apel (CA) Chișinău, dosarul de escrocherie și spălare de bani pe numele lui Șor a ajuns pe masa Curții de Apel Cahul. Soarta lui Șor în instanța de apel urmând a fi decisă de trei magistrați: Evghenii Dvurecenschi, Nina Veleva și Vitalie Movilă, ultimul fiind președinte al completului de judecată.
Dosarul a fost transmis în gestiunea celor trei după ce președintele CA Chișinău, Ion Pleșca, a invocat la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) că în instanța pe care o conduce, care numără 56 de magistrați, dintre care 21 fac parte din Colegiul penal, nu sunt decât doi judecători compatibili pentru a examina cauza. Spre deosebire de CA Chișinău, la Cahul există doar un singur colegiu, format din două complete de judecători, care examinează atât cauze penale, cât și civile, comerciale și de contencios administrativ.
Ilan Șor, în privința căruia este aplicată interdicția de a părăsi țara, a apărut în spațiul public pentru ultima oară la 12 iunie 2019, în cadrul unei conferințe de presă. Se întâmpla cu două zile înainte ca PDM să cedeze puterea și să treacă în opoziție.
La 30 iulie 2019, Ministerul Afacerilor Interne a declarat că Ilan Șor a părăsit ilegal țara și că a fost anunțat în căutare națională și internațională. La 15 august 2019, la solicitarea procurorului general interimar, Dumitru Robu, deputații l-au lipsit pe Ilan Șor de imunitate parlamentară.
Câteva zile mai târziu, respectivul dosar a fost conexat cu o cauză penală aflată pe masa Procuraturii Anticorupție încă din 4 decembrie 2014 și care vizează devalizarea sistemului bancar din R. Moldova, „prin sustragerea mijloacelor bănești în proporții deosebit de mari din activele Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank și comiterea altor fapte penale în scopul realizării intereselor personale și de grup”.
La 23 august 2019, șeful oficiului INTERPOL din Republica Moldova declara pentru Ziarul de Gardă că Ilan Șor se află în Israel, stat al cărei cetățenie o deține.
- Judecătoarea care examinează dosarul lui Ilan Șor își dă demisia. Examinarea dosarului ar putea fi reluată de la zero
- Examinarea cererii de demisie a judecătoarei care examinează dosarul lui Ilan Șor, amânată: membri CSM au solicitat un raport în legătură cu dosarul lui Șor de la Curtea de Apel Cahul
În noiembrie 2020, după ce a examinat dosarul lui Ilan Șor mai bine de doi ani și jumătate, judecătoarea Nina Veleva de la Curtea de Apel Cahul, care este și raportor în dosar, a solicitat demisia din funcția de magistrat. O cerere în acest sens a fost depusă la Consiliul Superior al Magistraturii(CSM).
Nina Veleva activează de mai mult de zece ani în sistem, fiind judecătoare la instanța de apel Cahul din 2015.