O nouă condamnare la CtEDO. R. Moldova va achita 3 900 de euro pentru privarea ilegală de libertate a omului de afaceri Valentin Eșanu
R. Moldova trebuie să achite omului de afaceri Valentin Eșanu suma de 3 900 de euro – prejudiciul moral, precum și suma de 2 464 de euro pentru costuri și cheltuieli de judecată.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a admis parțial, pe 31 ianuarie 2023, plângerea lui Valentin Eșanu care se referă la „privarea de libertate a reclamantului în așteptarea procesului pentru mai multe acuzații, pentru o perioadă totală de douăzeci și două de luni, în absența unor motive relevante și suficiente, dispusă și prelungită cu încălcarea principiului egalității părților”.
„Curtea declară admisibile plângerile formulate în temeiul articolului 5 § 3 din Convenție cu privire la detenția reclamantului în prima și a treia serie de proceduri și în temeiul articolului 5 § 4 din Convenție și inadmisibile celelalte capete de cerere”, potrivit Hotărârii CtEDO.
Valentin Eșanu a solicitat suma de 50 000 de euro pentru prejudiciu moral și 2 464 de euro pentru costuri și cheltuieli de judecată în fața Curții. Guvernul a susținut că sumele solicitate sunt neîntemeiate și excesive.
Astfel, Curtea a decis că statul va trebui să achite lui Valentin Eșanu suma de 3 900 de euro prejudiciul moral, precum și suma de 2 464 de euro pentru costuri și cheltuieli de judecată.
Omul de afaceri Valentin Eșanu deține firme ce colectează deșeuri metalice pe teritoriul R. Moldova. A petrecut doi ani în arest preventiv, fiind învinuit de evaziune fiscală și a fost eliberat în 2019. Atunci, Eșanu spunea că dosarele penale intentate pe numele său au fost inițiate la comanda, pe atunci, a vicepreședintelui Partidului Democrat din Moldova (PDM), Andrian Candu, care l-a deposedat de afacere, potrivit NewsMaker.
Soția lui Valentin Eșanu, Victoria Eșanu, declara în 2019 că problemele au început încă 2013, când firma soțului ei „Sofilarex”, care colecta deșeuri metalice, a fost vizitată de autoritățile fiscale. Apoi au urmat mai multe controale. „Când am realizat că avem de-a face cu o încercare de a ne lua afacerea, soțul a organizat proteste”, declara soția lui Eșanu.
Este vorba despre protestele pe care angajații companiei le-au organizat în fața Parlamentului la începutul anului 2014. Aceștia au cerut eliminarea monopolului Metalferos asupra exporturilor de metale feroase și neferoase. Trei luni mai târziu, a fost intentat un dosar penal împotriva lui Valentin Eșanu, în baza articolului privind spălarea banilor, a declarat soția acestuia, Victoria.
În vara anului 2017, Eșanu a fost reținut. La acuzația de spălare de bani s-a adăugat o acuzație de evaziune fiscală. În afară de Eșanu, au fost reținuți alți șase angajați ai companiei. Cazul a fost instrumentat de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.