O nouă amânare în dosarul Șor. Deputatul spune că nu se va prezenta în instanță până nu îi va fi anulat mandatul de arest
O nouă ședință amânată în dosarul lui Ilan Șor la Curtea de Apel (CA) Cahul. După ce câteva ședințe nu au avut loc din cauza pandemiei, o nouă ședința programată pentru 12 mai a fost amânată la solicitarea noilor avocați ai deputatului, Aureliu Colenco și Denis Calaida, care au invocat că au nevoie de timp pentru examinarea materialelor dosarului.
Totodată, instanța a acceptat demersul cu privire la desfășurarea publică a ședințelor, iar în pofida acestei decizii, Ilan Șor spune că nu se va prezenta în instanță până nu îi va fi anulat mandatul de arest.
Contactat de Ziarul de Gardă, unul dintre avocații lui Ilan Șor, ne-a spus că ședința nu a fost amânată doar la cererea apărării, dar și a acuzării, care a solicitat termen pentru prezentarea probelor. Avocatul ne-a comunicat că apărarea are nevoie de mai mult timp pentru examinarea materialelor dosarului. Totuși, deși apărarea a solicitat mai mult timp pentru examinare, Curtea de Apel Cahul a stabilit o următoare ședință pentru 18 mai.
„Noi am prezentat toate dovezile și argumentele necesare, având în vedere că este vorba de un dosar complex și voluminos. Din păcate, instanța, în mod deliberat, nu a ținut cont de solicitările apărării, ceea ce reprezintă o nouă încălcare a drepturilor lui Ilan Șor și un nouă potențială condamnare a Republicii Moldova la CtEDO”, a comentat avocatul Aureliu Colenco.
Procurorul pe caz, Anatol Ciuleacu, a declarat pentru ZdG că nu s-a prezentat la ședința respectivă din motive de sănătate: „Am eliberarea de la participarea ședințelor de judecată din motiv de boală”.
Totodată, printr-un comunicat de presă, partidul Șor spune că liderul formațiunii a obținut o mică victorie la Curtea de Apel Cahul, care a acceptat una din demersurile avocaților privind desfășurarea ședințelor de judecată publice.
„În sfârșit cetățenii vor putea să afle adevărul și vor putea urmări fărădelegile care se comit la examinarea așa-numitului meu dosar. Judecătorii Curții de Apel Cahul au acceptat argumentele noastre privind importanța pentru cetățeni ca ședințele de judecată să fie publice. Din păcate însă nu mă pot prezenta în instanță până când nu este acceptat și cel de-al doilea demers al meu – să fie anulat mandatul ilegal de arest. Eu vreau să merg în instanță și să mă pronunț liber, fără a fi constrâns și amenințat. Este o condiție sfântă pentru orice proces de judecată”, a scris Ilan Șor pe pagina sa de Facebook.
Cine sunt noii avocați ai lui Ilan Șor?
Aureliu Colenco a fost preşedintele Curţii de Apel Economice (CAE), instituţie lichidată în urma reformei. În 2012, deşi iniţial a acceptat să meargă la Curtea de Apel Bălţi, s-a răzgândit şi a plecat şi el, onorabil, din sistem. Pe moment, Colenco a petrecut, fiind surprins în vara anului 2012, imediat după ce a renunţat la funcţia de magistrat, pe plajele din Ecuador, de pe continentul sud-american. Ulterior, s-a lansat în afaceri, iar conform ziarului Adevărul Moldova a condus, la un moment dat, compania „Cosmomedfarm” SRL, specializată în comerţul cu ridicata al produselor cosmetice şi activitate farmaceutică. Firma din R. Moldova este, de fapt, o filială a companiei din Turcia la care Colenco, după cum a recunoscut pentru sursa citată, este cofondator. Ulterior, la finele anului 2013, fostul judecător a fost ales în funcţia de preşedinte al Uniunii Asiguratorilor din Moldova (UAM), fiind înaintat pentru această funcţie de un grup de cinci companii din domeniu. Conform Adevărul, acesta a reprezentat interesele companiei de asigurări Asito (despre care s-a spus că ar fi fost controlată la un moment dat de controversatul afacerist Veaceslav Platon) la adunarea generală extraordinară a acţionarilor de la Victoriabank, fiind în lista candidaţilor pentru funcţia de membru al Consiliului de Administraţie al acestei bănci.
În luna februarie 2014, Colenco l-a asistat pe însuşi Veaceslav Platon, care a venit la o şedinţă a Comisiei Economie, Buget şi Finanţe din cadrul Parlamentului, unde a adus mai multe acuzaţii instituţiilor statului. Şi tot în 2014, Colenco a obţinut dreptul de a deveni avocat. După ce, în 2012, Comisia de licenţiere a profesiei de avocat din cadrul Uniunii Avocaţilor (UA) i-a respins solicitarea de a-i acorda licenţa, pe motiv că nu ar fi avut o reputaţie ireproşabilă, acesta s-a adresat în judecată, iar judecătorii Victor Micu, Ludmila Popova, Maria Moraru, Anatolie Doga, Ala Cobăneanu, Vera Macinskaia şi Dumitru Mardari au decis, pe rând, obligarea UA să-i acorde licenţă lui Colenco.
Cel de-al doilea avocat, Denis Calaida, este angajat în cadrul B.A.A. LEGITIMUS.
Reţinut în mai 2015, Ilan Şor a fost condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani, dar instanţa a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivă.
Ilan Șor, în privința căruia este aplicată interdicția de a părăsi țara, a apărut în spațiul public pentru ultima oară la 12 iunie, în cadrul unei conferințe de presă. Se întâmpla cu două zile înainte ca PDM să cedeze puterea și să treacă în opoziție.
La 30 iulie, Ministerul Afacerilor Interne a declarat că Ilan Șor a părăsit ilegal țara și că a fost anunțat în căutare națională și internațională. Ulterior, la 15 august 2019, la solicitarea procurorului general interimar, Dumitru Robu, deputații l-au lipsit pe Ilan Șor de imunitate parlamentară.