Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   O fostă judecătoare, care nu…

O fostă judecătoare, care nu a promovat evaluarea integrității, și un avocat, candidați la funcția de inspector în cadrul Inspecției procurorilor: Niciunul dintre cei doi nu a acumulat punctajul necesar la prima probă

Colaj ZdG

Niciunul dintre candidații la funcția de inspector în cadrul Inspecției procurorilor nu a acumulat punctajul minim de 7 puncte la proba scrisă, pentru a fi admiși la proba interviu. Astfel, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a constatat „încheierea concursului prin nerealizare”.

Punctajul acumulat de cei doi candidați:

  • Natalia Clevadî – 5,72
  • Viorel Malanciuc – 5,83

Natalia Clevadî și-a dat demisia din funcția de judecătoare în luna mai 2023. Anterior, aceasta a candidat la funcția de membră a Consiliului Superior al Magistraturii, dar nu a promovat evaluarea Comisiei Pre-Vetting.

Natalia Clevadî

Anterior, ZdG a scris că o hotărâre a completului de judecată în componenţa căruia a participat judecătoarea Clevadî a fost obiect de examinare la CtEDO. Aceasta a făcut parte dintr-un complet din trei judecători care a examinat în primă instanță dosarul „grupul Petrenco”, în care în septembrie 2019 CtEDO a constatat violarea mai multor articole din Convenție și a condamnat R. Moldova să achite despăgubiri de 68.000 de euro reclamanților, membrii grupului. După condamnarea la CtEDO, numele Nataliei Clevadî a apărut într-un demers al „grupului Petrenco”, în care se cerea „lustrația” celor care se fac responsabili de fabricarea dosarului, acuzați fiind că au urmat ordinele lui Vladimir Plahotniuc.

Viorel Malanciuc deține funcția de avocat, fiind membru al Comisie de cenzori din cadrul Uniunii Avocaților.

Viorel Malanciuc

În luna martie, Mircea Roșioru, Tudor Gratii și Igor Eșanu au fost desemnați învingătorii concursului pentru selectarea inspectorilor în cadrul Inspecției procurorilor. Puțin mai târziu, Mircea Roșioru, fost adjunct al ex-procurorului general Alexandr Stoianoglo, al fostului procuror general, Eduard Harunjen, și al procurorului general interimar, Dumitru Robu, a fost desemnat de CSP drept învingător al concursului pentru selectarea inspectorului-șef al Inspecției procurorilor.

Inspecția procurorilor este un organ din subordinea CSP, care este constituit din 9 inspectori. Durata mandatului de inspector este de 6 ani. Inspectorul poate fi numit doar pentru un singur mandat. În funcția de inspector nu pot fi numiți procurori în funcție.