Principală  —  IMPORTANTE   —   O avocată a fost condamnată…

O avocată a fost condamnată pentru trafic de influență și folosirea documentelor oficiale false. Detalii de la PG

Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, au pronunțat joi, 24 noiembrie, sentința într-o cauză penală deferită justiției de către Procuratura Anticorupție (PA), ce vizează acțiunile unei avocate din municipiul Chișinău, care a pretins și primit bani ca să exercite influență asupra judecătorilor și procurorilor într-o cauză penală.

Astfel, prin sentința respectivă, instanța a recunoscut vinovată inculpata de comiterea infracțiunii de trafic de influență, fiind liberată de pedeapsă penală în legătură cu expirarea termenului de prescripție.  Totodată, conform Procuraturii Generale, inculpata a fost recunoscută vinovată de comiterea infracțiunii prevăzute de art. 361 alin. (1) din Codul penal, care se referă la deținerea și folosirea documentelor oficiale false, fiindu-i aplicată o pedeapsă sub formă de amendă în sumă de 30 000 lei și privarea dreptului de a exercita activitatea de avocat pe un termen de 4 ani.

Procuratura Anticorupție a pornit cauza penală în decembrie 2016, după ce a primit o sesizare privind pretinderea sumei de 1500 de euro și susținerea de către avocată a influenței asupra judecătorilor din cadrul Judecătoriei Râșcani și procurorilor din cadrul Procuraturii Râșcani în vederea susținerii și aplicării actului de amnistie asupra fiului petiționarei, cu reducerea termenului de pedeapsă în partea neexecutată și liberarea lui înainte de termen. Din suma de 1500 de euro pretinsă, pe 8 februarie 2017, în biroul avocatei a fost transmisă suma de 600 euro sub controlul ofițerilor de urmărire penală.

„Totodată, în vederea atribuirii unui caracter legal primirii mijloacelor bănești necuvenite, inculpata a confecționat un contract de asistență juridică ce prezenta semne de falsificare, constatate ulterior prin probele administrate la cauza penală (…). Partea apărării a solicitat achitarea inculpatei pe motiv că acțiunile acesteia nu întrunesc elementele infracțiunilor prevăzute de art. 326 și 361 Cod penal. Poziția părții acuzării a coincis cu cea a instanței ca urmare a probelor administrate care confirmă integral vinovăția inculpatei”, arată un comunicat al PG.

Urmărirea penală pe această cauză penală a durat 6 luni, iar judecarea acesteia a durat 4 ani.