O angajată a Poliției de Frontieră, depistată de ANI cu avere nejustificată de aproape jumătate de milion de lei

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis un act de constatare în privința unui funcționar public cu statut special din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, stabilindu-se avere cu caracter nejustificat. Conform documentului, este vorba despre Larisa Bivol.
UPDATE 12:55 Într-un răspuns pentru ZdG, Poliția de Frontieră a „subliniat angajamentul în promovarea și menținerea standardelor de integritate și profesionalism în rândul personalului său”.
„Astfel, în privința funcționarului public cu statut special vor fi luate măsuri corespunzătoare doar după rămânerea definitivă și revocabilă a hotărârii judecătorești. Orice persoană acuzată de un delict este prezumată nevinovată până când vinovăția sa va fi dovedită în mod legal, în cursul unui proces judiciar public, în cadrul căruia i s-au asigurat toate garanțiile necesare apărării sale”, a comunicat instituția.
În cazul ofițerei principale, care activează în cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, și membrii familiei sale, a fost constatată o diferență substanțială și deținerea averii cu caracter nejustificat în mărime totală de 493 387 de lei, avere dobândită pe parcursul anilor 2020 și 2023.

„Funcționarului public cu statut special îi vor fi încetate raporturile de muncă după rămânerea definitivă și irevocabilă a hotărârii judecătorești prin care se va confirma existența averii nejustificate sau din data rămânerii definitive a actului de constatare.
În baza actului de constatare, cauza va fi transmisă în instanța de judecată competentă spre examinare, în vederea dispunerii confiscării averii nejustificate”, notează ANI.
Larisa Bivol ar urma să fie decăzută din dreptul de a exercita anumite funcții pe o perioadă de 3 ani, cu excepția funcțiilor elective, fiind înscrisă în Registrul de stat al persoanelor care au interdicție de a ocupa o funcție publică sau o funcție de demnitate publică.
Bivol a fost angajată în funcția publică cu statut special în august 2019.
Actul de constatare poate fi contestat la Curtea de Apel Centru.