Numărul de judecători la CSJ, redus. CSM majorează unitățile de personal la instanțele de fond
Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au micșorat unitățile de personal de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) cu 13 posturi de judecător și 26 de unități de asistent judiciar. Totodată, Consiliul a majorat unitățile de personal la mai multe instanțe de fond. Hotărârea a fost luată miercuri, 18 octombrie, cu șapte voturi „pro” și zero voturi „împotrivă” ale membrilor CSM.
Președintele interimar al Consiliului, Sergiu Caraman, a explicat că decizia vine în contextul reformei CSJ care prevede reducerea numărului de judecători ai Curții, de la 33 la 20.
„(…) Prin urmare, numărul judecătorilor de la CSJ a fost redus cu 13 unități. În condițiile respective a intervenit necesitatea distribuirii acestor posturi de judecători în instanțele judecătorești naționale. Am verificat împreună cu dumneavoastră care este sarcina și volumul de muncă în instanțele judecătorești din țară și am constatat că numărul judecătorilor urmează a fi mărit pentru că sarcina este enormă și exagerat de mare în unele instanțe. La fel, proiectul de lege care prevede reorganizarea hărții judecătorești prevede și sporirea numărului de judecători pe țară, per instanțele judecătorești, pentru că volumul de muncă în instanțele judecătorești sporește de la un an la altul (…).
Am constatat că avem instanțe judecătorești precum Bălți, sediul Central, unde complexitatea dosarelor per unitate de judecător depășește 18 mii puncte de complexitate. La fel, o situație deloc ușoară avem la Judecătoria Cahul, unde complexitatea cauzelor depășește 15 200 puncte procentuale de complexitate. Asta în condițiile în care în alte sedii avem 8000, 5000 sau 4000 de puncte de complexitate (…)”, a declarat președintele interimar al CSM.
Conform deciziei CSM, care poate fi contestată la CSJ în termen de 30 de zile, se majorează unitățile de personal la judecătorii după cum urmează:
La Judecătoria Bălți, sediul Bălți – un post de judecător, o unitate de grefier și o unitate de asistent judiciar;
La Judecătoria Cahul, sediul Cahul – un post de judecător, o unitate de grefier și o unitate de asistent judiciar;
La Judecătoria Chișinău, sediul Centru – un post de judecător, o unitate de grefier și o unitate de asistent judiciar;
La Judecătoria Cimișlia, sediul Cimișlia – un post de judecător, o unitate de grefier și o unitate de asistent judiciar
La Judecătoria Criuleni, sediul Criuleni – un post de judecător, o unitate de grefier și o unitate de asistent judiciar;
La Judecătoria Drochia, sediul Drochia – un post de judecător, o unitate de grefier și o unitate de asistent judiciar;
La Judecătoria Drochia, sediul Râșcani – un post de judecător, o unitate de grefier și o unitate de asistent judiciar;
La Judecătoria Edineț, sediul Edineț – un post de judecător, o unitate de grefier și o unitate de asistent judiciar;
La Judecătoria Edineț, sediul Dondușeni – un post de judecător, o unitate de grefier și o unitate de asistent judiciar;
La Judecătoria Hâncești, sediul Hâncești – un post de judecător, o unitate de grefier și o unitate de asistent judiciar;
La Judecătoria Soroca, sediul Soroca – un post de judecător, o unitate de grefier și o unitate de asistent judiciar;
La Judecătoria Ungheni – două posturi de judecător, două unități de grefier și două unități de asistent judiciar.
„Instanțele judecătorești nominalizate vor modifica statele de personal și, prin intermediul Consiliului Superior al Magistraturii, le vor prezenta Cancelariei de Stat pentru avizare, iar schemele de încadrare Ministerului Finanțelor pentru înregistrare”, a precizat Sergiu Caraman.
Pe 30 martie 2023, Parlamentul a votat în a doua lectură reforma CSJ. Documentul prevede reorganizarea CSJ, inclusiv revizuirea competențelor instanței supreme. De asemenea, a fost elaborat și un proiect de modificare a procedurii de examinare a cauzelor de către CSJ. Astfel, CSJ are competențe mai restrânse și nu acționează ca o instanță de apel.
Printre cele mai importante prevederi ale documentului figurează reducerea numărului de judecători CSJ. De asemenea, legea prevede modificarea componenței CSJ prin asigurarea accesului la funcțiile de judecător CSJ pentru reprezentanții altor profesii juridice, precum avocați, procurori sau profesori universitari în domeniul dreptului.