„Nu reușesc să merg în deplasări, în teritoriu”. Avocații Marinei Tauber cer comasarea dosarului privind amestecul deputatei în înfăptuirea justiției cu cel privind finanțarea ilegală a fostului Partid Șor
Avocații deputatei Marina Tauber cer comasarea dosarului în care aceasta este acuzată de amestec în înfăptuirea justiției cu dosarul în care este acuzată de falsificarea raportului financiar al fostului Partidului Șor, declarat neconstituțional, și de acceptarea cu bună știință a finanțării formațiunii de către un grup criminal organizat.
O cerere în acest sens a fost depusă în cadrul ședinței de judecată de marți, 14 mai, în dosarul finanțării ilegale a fostului Partid Șor, episodul Marina Tauber.
„Nu este un moft. Mă așteptam ca instanța din oficiu să se autosesizeze și să ceară comasarea cauzelor. Solicităm comasarea pentru a evita suprapunerea ședințelor de judecată”, a spus avocatul Sergiu Moraru.
Marina Tauber: „Majoritatea timpului îl petrec în instanța de judecată”
La rândul ei, Marina Tauber susține că își petrece majoritatea timpului în instanțele de judecată și nu îi rămâne timp pentru exercitarea funcției de bază – de deputată, iar comasarea celor două dosare ar rezolva această problemă.
„Chiar dacă eu înțeleg seriozitatea acestor dosare, cu ghilimele de rigoare, eu am activitate de bază, sunt deputat de Parlament. Dar, majoritatea timpului îl petrec în instanța de judecată. Eu nu reușesc să merg în deplasări, să merg în teritoriu, pentru ca ba mergem la CNA, ba la ședințe de judecată. Curând începe campania electorală și eu vreau că mă bucur de toate drepturile pe care le am, să merg în teritoriu, să mă întâlnesc cu cetățenii”, a spus Marina Tauber.
Procuror: „O comasare a dosarelor va duce la tergiversarea dosarului de bază”
De partea cealaltă, procurorul Roman Porubin solicită respingerea cererii pe motiv că acesta este neîntemeiată și că prin conexarea celor două dosare se urmărește tergiversarea dosarului de bază, adică cel cu privire la finanțarea ilegală a fostului Partid Șor.
„Procesul pe care apărarea solicită să fie comasat nu are la bază o faptă la fel de complexă precum fapta pe care o examinăm în acest proces (finanțarea ilegală a fostului Partid Șor – n.r.). Aici suntem la etapa cercetării probelor, suntem într-o fază avansată, dar la celălalt dosar suntem la etapa ședinței preliminare. Deci, dacă vor fi comasate, nu se știe când vom începe cercetarea penală. O comasare a dosarelor va duce la tergiversarea dosarului de bază. Solicităm ca această cerere să fie respinsă ca fiind nefondată și neîntemeiată legal”, a spus procurorul Roman Porubin.
Decizia privind comasarea celor două dosare urmează să fie dictată la următoarea ședință de judecată în dosarul finanțării ilegale a fostului Partid Șor.
Cel mai recent dosar al Marinei Tauber ajuns în instanță
La 2 aprilie curent, Procuratura Anticorupție (PA) a anunțat că a expediat în instanța de judecată, pentru examinare în fond, cauza penală de învinuire a deputatei Marina Tauber pe faptul săvârșirii infracțiunii de amestec în înfăptuirea justiției.
Potrivit unui comunicat al PA, cauza penală a fost pornită pe 2 mai 2023 de către procurorul general interimar, Ion Munteanu, în baza unei sesizări.
Potrivit materialelor dosarului, pe 12 aprilie 2023, deputata Marina Tauber, folosindu-se de „situația de serviciu, urmărind scopul împiedicării examinării cauzei penale de învinuire a lui Ilan Șor de comiterea infracțiunilor de escrocherie și spălare de bani și pronunțării unei hotărâri judecătorești ilegale, a comis amestecul în judecarea cauzei în ordine de apel la Curtea de Apel Chișinău, manifestat sub forma unor intimidări și ofense ce lezează onoarea și demnitatea judecătorilor ce făceau parte din completul de judecată și a procurorului ce reprezenta acuzarea de stat”.
Conform procurorilor, utilizând difuzorul de mare putere de tip megafon, Tauber a amenințat completul de judecată cu blocarea procesului de judecată, prin invocarea faptului că afară așteptau 3000 susținători care vor periclita în continuare desfășurarea ședinței de judecată.
„În asemenea circumstanțe, completul de judecată a fost nevoit să întrerupă ședința și să se retragă din sală, ulterior calificând aceste acțiuni ca fiind îndreptate spre perturbarea ședinței de judecată, împiedicarea desfășurării ședinței de judecată, periclitarea înfăptuirii actului de justiție și care urmăreau scopul intimidării judecătorilor, împiedicării exercitării atribuțiilor profesionale și ofensând onoarea și demnitatea judecătorilor”, precizează PA.
Fostă vicepreședintă a Partidului Șor, declarat neconstituțional, este judecată mai bine de jumătate de an pentru complicitate la finanțarea ilegală a Partidului Șor și falsificarea raportului financiar din alegerile pentru funcția de primar al orașului Bălți, din 2021, la care a candidat.
În același dosar, Partidul Șor a avut statut de învinuit, ca persoană juridică. În ianuarie 2024, partidul a fost lichidat și radiat din Registrul persoanelor juridice, ca urmare a deciziei Curții Constituționale, care l-a scos în afara legii.
La sfârșitul lunii aprilie curent, pe masa judecătorilor a ajuns dosarul penal în care bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, și o secretară din cadrul Oficiului Central al fostului Partid Politic „Șor” sunt inculpate de acceptarea cu bună ştiinţă a finanţării concurentului electoral din partea unui grup criminal organizat, în formă prelungită, în calitate de complice.
Procuratura mai investighează un dosar de finanțare ilegală a fostului Partid Șor, în care 50 de persoane au statut de învinuiți.