Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Noua lege a Curții Constituționale,…

Noua lege a Curții Constituționale, aprobată de Guvern: în premieră, judecătorii ar putea fi sancționați disciplinar și să își piardă mandatele

Sursa: ZdG

Curtea Constituțională își va desfășura activitatea în baza unei noi legi. Un proiect în acest sens a fost aprobat de executiv. Potrivit unui comunicat de presă emis de Ministerul Justiției, documentul va asigura un cadru legislativ unic și modern pentru organizarea și funcționarea Curții Constituționale, așa cum prevăd standardele internaționale și angajamentele asumate de țară în procesul de aderare la Uniunea Europeană. Deși legea prevede că judecătorul Curții Constituționale este inamovibil pe durata mandatului, acum judecătorii riscă să fie sancționați disciplinar, până la ale fi ridicate mandatele.

Versiunea nouă a legii a fost elaborată prin comasarea Legii privind Curtea Constituțională și a Codului jurisdicției constituționale. Această decizie a fost luată deoarece cele două acte normative aveau prevederi „similare și ineficiente”, care nu respectau standardele de claritate legislativă și erau „în mare parte depășite”. Prin acest proiect de lege, Ministerul Justiției asigură un sistem „actualizat, clar, coerent și eficient” pentru funcționarea Curții Constituționale.

Proiectul de lege include următoarele noutăți:

  • Au fost reglementate aspectele privind răspunderea disciplinară a judecătorilor și aplicarea sancțiunilor. În funcție de gravitatea abaterii, judecătorii riscă aplicarea avertismentului, mustrării sau ridicarea mandatului.
  • Curtea Constituțională va primi o autonomie mai largă, va avea dreptul să-și adopte propriul regulament de procedură, după exemplele întâlnite în alte state. 
  • Pentru excluderea influențelor politice, judecătorii vor fi obligați să renunțe la calitatea de membri ai partidelor politice.
  • A fost revizuit mecanismul de completare a funcțiilor vacante, prin reglementarea termenelor pentru sesizarea autorităților competente să numească judecătorii Curții Constituționale. Astfel vor fi evitate blocajele instituționale și menținută stabilitatea Curții.
  • Curtea Constituțională va avea dreptul de a verifica, înainte de ratificare, compatibilitatea tratatelor internaționale cu Constituția Republicii Moldova, pentru a asigura respectarea angajamentelor internaționale.
  • Va fi necesar ca judecătorii să exercite un mandat deplin (de 6 ani) și nu a unei perioade de 5 ani pentru a beneficia de pensia pentru vechime în funcția de judecător al Curții Constituționale. Formula de calcul a pensiei a fost stabilită prin Legea nr. 264 din 2016,  iar alte modificări privind garanțiile sociale nu intervin acum. 

Potrivit noii legi, constituie abatere disciplinară orice comportament al judecătorului care aduce atingere imaginii Curții Constituționale și mandatului de judecător al Curții Constituționale sau subminează încrederea în procesul independent și imparțial de luare a deciziilor de către Curtea Constituțională, precum și orice altă încălcare culpabilă a prevederilor prezentei legi, regulamentului Curții Constituționale, hotărârilor Plenului Curții Constituționale sau ordinelor și dispozițiilor președintelui, după caz.

Stabilirea abaterilor disciplinare și aplicarea sancțiunilor sunt de competența exclusivă a plenului Curții Constituționale, conform prevederilor regulamentului acesteia

Acesta este un angajament care derivă din Planul național de acțiuni pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană pe anii 2024-2027, Planul de acțiuni pentru implementarea Strategiei privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2022–2025, Planul de acțiuni al Guvernului pentru anul 2024. Proiectul legii a fost supus consultărilor publice, a fost bazat pe două studii ale experților UE și Compilația de avize, rapoarte și studii privind justiția constituțională întocmită de Comisia de la Veneția.