Noua conducere a PG va investiga faptele expuse în Nota informativă a judecătorului Murguleț
Procuratura Guverală (PG) va verifica în cadrul unui proces penal declarațiile judecătorului Mihai Murguleț precum că asupra activității sale de înfăptuire a justiției s-au făcut presiuni de către conducerea Curții Supreme de Justiție (CSJ) și a Judecătoriei Chișinău.
După ce fostul procuror general interimar Igor Popa a refuzat să examineze Nota informativă a judecătorului Murguleț, expediată Procuraturii Generale printr-o hotărâre a Consiliului Superior al Magistraturii, odată cu schimbarea șefului interimar al PG, a fost luată decizia de reluare a examinării cazului.
„Ieri, pe cazul dat, la Procuratura Generală a fost depus şi înregistrat, în ordinea prevăzută de art. 262, 274 din Codul de procedură penală, denunţul magistratului vizat în actele prezentate de Consiliul Superior al Magistraturii. În concret, declarantul reclamă influenţa necorespunzătoare din partea unor conducători de instanţe judecătoreşti asupra magistraţilor la judecarea şi soluţionarea cauzelor aflate în gestiunea acestora, precum şi persecutarea ulterioară pentru neexecutarea aşa-numitelor indicaţii ale superiorilor, atentându-se grav la independenţa şi imparţialitatea judecătorilor”, este menționat într-un comunicat al Procuraturii Generale.
La 19 iulie, fostul șef interimar al PG, Igor Popa, a expediat CSM-ului un răspuns prin care a anunțat că nu va verifica faptele invocate de judecătorul Mihai Murguleț pe motiv că Nota informativă „nu corespunde cerințelor de formă și de conținut ale unei sesizări despre săvârșirea unei infracțiuni”.
Ulterior, CSM a contestat în instanța de judecată răspunsul lui Igor Popa, argumentând că, în conformitate cu procedurile legale, PG urma să emită o ordonanță de începere a urmăririi penale sau de refuz, pe când actul semnat de Popa ar fi unul ilegal.