Notara, implicată în autentificarea mai multor contracte emise de firme afiliate lui Platon, Șor și Plahotniuc, care urma să fie extrădată în R. Moldova, a solicitat azil politic în Belgia
Olga Bondarciuc, notara implicată în autentificarea mai multor documente ce vizează afacerile lui Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor și Veaceslav Platon și care ar fi prestat servicii de notariat și pentru fostul președinte al R. Moldova Igor Dodon, a solicitat azil politic în Belgia. Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de către procurora responsabilă de comunicarea cu mass-media a Procuraturii Generale, Mariana Cherpec.
„Procuratura a transmis toate actele necesare pentru extrădarea ei din Belgia. Ea a solicitat azil politic în Belgia, care acum se afla in proces de examinare. Dupa soluționarea procesului, autoritățile din Belgia urmează să se expună asupra extrădării. Toate acțiunile care au fost necesare de efectuat, Procuratura R. Moldova le-a realizat. Acum totul depinde de decizia autoritaților belgiene”, a menționat Mariana Cherpec.
Pe 28 septembrie curent, Poliția R. Moldova a anunțat că Olga Bondarciuc, anunțată în căutare internațională, a fost reținută în Belgia.
„La 22 aprilie 2020 în adresa Secretariatului General al OIPC Interpol a fost transmisă solicitarea referitor la anunțarea în căutare internațională în vederea localizării Olgăi Bondaricuc, în vârstă de 44 de ani, care activa în calitate de notar și acționa în interesele organizației criminale, create și conduse de către Vladimir Plahotniuc, fiind pusă sub învinuire pentru comiterea falsului în acte publice și declarație mincinoasă”.
Olga Bondarciuc a fost anunțată în căutare internațională, la 4 iunie curent, în vederea arestării și extrădării, fiind emis un mandat de Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana.
Pe 18 februarie curent, Ziarul de Gardă a scris că notara Olga Bondarciuc ar fi prestat servicii de notariat și pentru fostul președinte al R. Moldova Igor Dodon. Potrivit unor documente, în posesia cărora a intrat ZdG, mai exact un registru al actelor notariale, în care Bondarciuc figurează ca notar public, în anul 2013, aceasta ar fi oficializat mai multe acte la solicitarea lui Igor Dodon, fostul președinte al R. Moldova.
Olga Bondarciuc a fost vizată în raportul Kroll 2, ea fiind unul dintre acţionarii Unibank, după ce s-a împrumutat cu milioane de lei. Bondarciuc a ajuns în atenția opiniei publice după ce a autentificat mai multe contracte emise de firme afiliate lui Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor sau Veaceslav Platon. Anterior, Bondarciuc a activat în clădirea Global Business Center (GBC), care era proprietatea lui Vladimir Plahotniuc.
Pe 2 iunie 2020, notara a declarat că ar fi fost amenințată să semneze mai multe documente pregătite de avocații lui Platon prin care să afirme că a emis acte la solicitarea fostului lider al PDM Vladimir Plahotniuc împotriva controversatului om de afaceri Veaceslav Platon. Bondarciuc sublinia atunci că toate actele pe care le-a emis au fost „în conformitate cu legislația”.
Tot în luna iunie a anului 2020, controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a acuzat-o pe Bondarciuc că ar fi falsificat mai multe documente prin care acesta a fost condamnat la închisoare.