Noi judecători în atenția Procuraturii Generale
Marți, 17 februarie, a avut loc o nouă ședință a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Instituția a remis un comunicat de presă prin care anunță deciziile luate de membrii CSM, pe care vi-l prezentăm mai jos.
Consiliul a luat act de Nota informativă a Inspecţiei judiciare pe marginea verificărilor efectuate în temeiul hotărîrii CSM nr. 998/32 din 09 decembrie 2014, prin care s-a decis ca Inspecţia judiciară să verifice informaţiile publicate de Jurnal TV în privinţa judecătorului Curţii Supreme de Justiţie, Oleg Sternioală, precum că acesta ar fi examinat, atît în prima instanţă, cît şi la Curtea Supremă de Justiţie, cazul privind afacerea antreprenorului Liviu Popov, care a constatat că judecătorul Oleg Sternioală a examinat cauza doar în prima instanţă şi a pronunţat hotărîrea, iar în alte instanţe, inclusiv la Curtea Supremă de Justiţie, nu a participat la examinarea cauzei respective.
În cadrul şedinţei, membrii Consiliului au desemnat judecătorii Curţii Supreme de Justiţie – Nadejda Toma şi Oleg Sternioală în calitate de membri în Comisiile pentru examenele de absolvire a cursurilor de formare iniţială a candidaţilor la funcţia de judecător şi procuror, înmatriculaţi la studii în anul 2013.
Demersul preşedintelui Judecătoriei Căuşeni, Veronica Nichitenco, referitor la transferul temporar al judecătorilor Curţii de Apel Bender – Mihail Antonov şi Aurelia Parpalac la această instanţă de judecată s-a respins.
Totodată, membrii Consiliului au acceptat monitorizarea şedinţelor de judecată pe unele cauze civile şi penale de către Asociaţia ”Promo-Lex”, care are ca scop monitorizarea respectării drepturilor utilizatorilor de droguri injectabile în cadrul proceselor civile şi penale în care aceştia sunt implicaţi, precum şi evaluarea atitudinii şi comportamentului judecătorilor, grefierilor, procurorilor şi persoanelor terţe faţă de aceste persoane.
Consiliul a validat hotărîrea Colegiului disciplinar nr. 41/9 din 07 noiembrie 2014, emisă în privinţa judecătorului Judecătoriei Leova, Marian Matcovschi, prin care s-a clasat procedura disciplinară în privinţa acestuia, iar chestiunea cu privire la validarea hotărîrii Colegiului disciplinar nr. 46/10 din 20 decembrie 2014, emisă în privinţa judecătorului Judecătoriei Cahul, Ion Cotea, prin care s-a clasat procedura disciplinară în privinţa acestuia, s-a amînat.
Informaţia Procurorului General, Corneliu Gurin, referitoare la acţiunile unor judecători şi ex-judecători, ce ţin de examinarea cauzelor privind constatarea faptelor care au valoare juridică s-a remis Inspecţiei judiciare pentru examinare sub aspectul autosesizării, inclusiv s-a recomandat Curţii Supreme de Justiţie generalizarea practicii judiciare pe cauzele respective.
Consiliul a anunţat concurs pentru suplinirea funcţiilor de judecător la Judecătoriile Buiucani şi Rîşcani din mun. Chişinău, Judecătoria Hînceşti, Judecătoria Glodeni şi Judecătoria Şoldăneşti.
Examinarea demersului viceministrului justiţiei, Vladimir Grosu, referitor la expunerea opiniei vizavi de prezenţa unui pedagog în instanţele judecătoreşti şi compensarea cheltuielilor în acest sens s-a amînat, deoarece este necesară analiza suplimentară a acestei chestiuni în colaborare cu Ministerul Educaţiei, iar, ulterior, Consiliul se va expune în cadrul altei şedinţe asupra subiectului vizat.
De asemenea, Consiliul a mai hotărît:
– desemnarea unor judecători pentru exercitarea atribuţiilor judecătorului de instrucţie la Judecătoria Ştefan-Vodă;
– remiterea materialelor Colegiului de evaluare şi/sau Colegiului de selecţie pentru o eventuală promovare/numire în funcţie în privinţa unor judecători şi candidaţi la funcţia de judecător;
– delegarea judecătorilor Curţii Supreme de Justiţie – Tamara Chişca-Doneva şi Ghenadie Nicolaev pentru participare, în calitate de formatori, la activităţi de instruire.