Noi detalii în cazul Donciu: Soția demnitarului, angajata Băncii care a dat creditul de 2 milioane
Mai mulţi membri ai Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) s-au plâns Centrului Naţional Anticorupţie(CNA) şi Procuraturii Generale pe şeful lor. Aceștia îl învinuiesc pe Anatolie Donciu că ar fi falsificat o hotărâre votată de aceştia, excluzând două puncte din actul de constatare a încălcării declarării veniturilor de către Silvia Volosatâi, șefa Direcției construcții capitale din cadrul Ministerul Sănătății. Despre acest caz, ZdG a scris acum două săptămâni.
Între timp, au ieșit la iveală și alte detalii. Astfel, creditul nedeclarat de 2 milioane de lei, mărul discordiei în acest caz, a fost contractat de Boris Volosatîi, soțul angajatei Ministerului Sănătății de la Eximbank, bancă la care este angajată soția lui Donciu, Alexandra.
Anterior, ZdG a relatat că acest credit a fost luat de la Banca Socială, însă informaţia nu s-a adeverit. Mai multe surse din CNI au precizat că, de fapt, creditul a fost contractat de la Eximbank. În acest caz, şeful CNI a exclus de sine stătător punctele în care membrii Comisiei cer BNM-ului şi CNA-ului să se autosesizeze privind modul în care această bancă a acordat creditul, ținând cont de suma acestuia.
Membrii CNI îl acuză pe Donciu că acesta ar fi omis acest puncte special, deorece soţia s-a, Alexandra Donciu activează la Eximbank. În acest caz, Dociu era obligat să nu ia parte la votarea actului de constatare deoarece se afla în conflict de interese.
Nu am putut discuta cu Alexandra Donciu. Angajaţii acestei instituţii bancare au refuzat să ne spună ce post ocupă soţia şefului de la CNI şi că aceasta s-ar afla în concediu. În declaraţia sa pe venit, Donciu indică doar că soţia sa lucrează la Eximbank în calitate de economist.
Plângerea depusă la CNA şi la Procuratura Generală a ajuns într-un final la Procuratura Anticorupţie. Reprezentanţii acestei instituţii ne spun că vor decide în timpul apropiat dacă să deschidă sau nu un dosar penal.
„Materialele sunt acum în procedură, în lucru. Nu există o soluţie, se analizează într-un proces penal. Plângerile celor trei membri CNI au fost depuse şi iniţial au fost date la examinare la organul de urmărire penală a Centrul Naţional Anticorupţie. Donciu cândva a fost conducătorul acestui organ, când se numea încă CCCEC şi astfel, CNA a făcut cerere de abţinere. În acestă situaţie, materialele au venit la Procuratura Anticorupţie şi acum procurorii le investighează. La moment, au loc cercetări în cadrul procesului penal pentru a vedea dacă sunt temeiuri pentru pornirea urmăririi penale sau nu”, a declarat Eduard Harunjen, şeful Procuraturii Anticorupţie.
Amintim că anterior Anatol Donciu a motivat omisiunea făcută prin greşeală angajatului CNI care a dactilografiat acest act de constatare și a acuzat ZdG că duce în eroare opinia publică.
A.B.