Motivul pentru care Procuratura solicită sancționarea disciplinară a unui vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău
Ziarul de Gardă a intrat în posesia unei sesizări expediate de către șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, în adresa președintelui interimar al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), prin intermediul căreia este solicitată inițierea procedurii de tragere la răspundere disciplinară a vicepreședintelui Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, Ghenadie Pavliuc.
Potrivit sesizării lui Morari, Procuratura efectuează investigații în cadrul procesului penal înregistrat în baza unei bănuieli rezonabile despre săvârșirea unor fapte ilegale de către judecătoarea Cristina Cheptea de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, la emiterea deciziei în cazul examinării demersului privind aplicarea măsurii preventive în privința judecătorului Oleg Sternioală, cercetat în libertate pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari.
În acest context, pentru cercetarea bănuielilor, Morari menționează că au fost emise ordonanțe pentru ridicarea de la Judecătoria Chișinău a înregistrărilor video efectuate pe parcursu zilei de 6 noiembrie de camerele de luat vederi amplasate în incinta instituției, precum și a informației privind trecerea prin intermediul turnichetei de către întregul personal al instituției.
Urmare a recepționării ordonanțelor, judecătorul Ghenadie Pavliuc a menționat că nu va permite efectuarea ridicărilor, invocând diferite temeiuri, printre care și faptul că înregistrările video ar putea eventual conține informații care se atribuie la date cu caracter personal.
Procurorul Viorel Morari declară că în acest mod, vicepreședintele Judecătoriei Chișinău a îngrădit drepturile procurorului. Respectiv, acesta solicită președintelui interimar al CSM, Dorel Musteață, inițierea procedurii de tragere la răspundere disciplinară a magistratului Ghenadie Pavliuc.
Menționăm că Pavliuc este unul dintre semnatarii și inițiatorii convocării Adunării generale extraordinare a judecătorilor, care a avut scopul ridicării mandatelor membrilor organului de administrare judecătorească. Totodată, Pavliuc este judecătorul care în mai 2015 l-a eliberat din arest pe Ilan Șor pentru ca acesta să poată participa al alegerile pentru Primăria Orhei și cel care în octombrie 2015, la solicitarea procurorilor, l-a trimis după gratii pe Vlad Filat.
Judecătorul Oleg Sternioală a fost reținut la 4 noiembrie după ce procurorul general interimar a solicitat CSM-ului ridicarea imunității acestuia. Ulterior, la 6 noiembrie, instanța a respins solicitarea procurorilor de a emite un mandat de arestare pentru 30 de zile pe numele lui Sternioală.
Sternioală a contestat în instanță hotărârea CSM prin care a fost lipsit de imunitate, iar la 12 noiembrie, Curtea de Apel Chișinău a suspendat hotărârea respectivă, în contextul în care membrii CSM au fost revocați din funcție, iar ședința la care s-a luat decizia de a-l lipsi pe Sternioală de imunitate ar fi fost „ilegală”.