Ministerul Justiției: Am implementat măsuri pentru îmbunătățirea sistemului judecătoresc și activității Institutului Național al Justiției
Viitorii candidați la funcțiile de judecători și de procurori, care frecventează cursurile Institutului Național al Justiției (INJ) și primesc bursă, vor fi asigurați medical de către Guvern. Prevederea se regăsește în hotărârea Guvernului privind aprobarea proiectului de Lege pentru modificarea unor aspecte organizatorice privind sistemul judecătoresc și Institutul Național al Justiției, votată astăzi de cabinetul de miniștri, comunică Ministerul Justiției.
Audienții care obțin nota 8.00 la examenul de admitere vor fi promovați. Potrivit reglementărilor precedente, nota minimă de absolvire era de cel puțin 8.01. În cazul lor, proiectul de lege mai precizează și procedura de restituire a bursei, dacă ulterior absolvenții INJ nu activează în sistemul public. Totodată, sunt prevăzute criteriile de evaluare a activității directorului INJ, condițiile de accedere în funcția de director, răspunderea disciplinară, dar și eliberarea acestuia.
„Ministerul Justiției și-a propus să eficientizeze și activitatea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Astfel, în situația suspendării mandatului de membru al CSM sau în cazul absenței motivate de la serviciu, timp de mai mult de două luni, mandatul acestuia poate fi exercitat de către membrul supleant. Modificările propuse vor asigura ca ședințele CSM să fie lucrative, în situațiile în care mandatele unora dintre membri se suspendă pe o perioadă nedeterminată. Pentru a evita eventualele blocaje în procedura de răspundere disciplinară a unor procurori sau judecători, CSM și CSP vor putea prelua temporar atribuțiile Colegiului Disciplinar, în situația în care acesta este nefuncțional”, scrie Ministerul Justiției.
În comunicatul ministerului scrie că în procesul elaborării a legii, instituția a ținut cont de legislația altor țări europene.