Principală  —  IMPORTANTE   —   Mihail Bagas, cercetat în dosarul…

Mihail Bagas, cercetat în dosarul finanțării ilegale a partidelor politice, eliberat din izolator

Sursa foto: Mihail Bagas/ Facebook

Fostul candidat al Partidului Ligii Orașelor și Comunelor (LOC) la funcția de primar general al capitalei, Mihail Bagas, reținut în luna septembrie în dosarul finanțării ilegale a partidelor politice, a fost eliberat din izolator. În prezent, în privința acestuia este aplicată măsura preventivă – obligarea de a nu părăsi localitatea. Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de reprezentanții Procuraturii Anticorupție (PA).

Conform PA, pe 13 octombrie, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a revocat măsura de arest preventiv care era aplicată în privința lui Mihai Bagas.

„Cauza penală se află la etapa urmăririi penale și nu putem oferi detalii suplimentare pentru a nu prejudicia ancheta, dar putem confirma că, la data de 13 octombrie 2023, învinuitului Bagas Mihail, i-a fost revocată măsura preventivă-arestul preventiv, în privința acestuia fiind aplicată o măsură preventivă non privativă de libertate și anume obligarea de a nu părăsi localitatea”, susțin reprezentanții PA.

Pe 21 septembrie 2023, Mihail Bagas a fost reținut, pentru 72 de ore, de Centrul Național Anticorupție (CNA) și Procuratura Anticorupție (PA) în dosarul finanțării ilegale a partidelor politice. Pe 23 septembrie 2023, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a admis demersul procurorului și a dispus aplicarea arestului preventiv pentru 30 de zile în privința lui Mihai Bagas. Ulterior, la începutul lunii octombrie, magistrații Curții de Apel Chișinău au refuzat cererea avocaților cu privire la modificarea măsurii preventive, iar Bagas a rămas în arest preventiv.

Anterior, PA anunța că Bagas este acuzat e de finanțarea partidelor politice, a grupurilor de inițiativă, sau a concurenților electorali din surse interzise de lege și spălare de bani, infracțiuni prevăzută la art. 1813 și 243 din Codul penal.

Pe 25 septembrie 2023, reprezentanții LOC au anunțat că își retrag suportul politic oferit de formațiune candidatului acestuia pentru Primăria municipiului Chișinău, Mihail Bagas. Președintele LOC, Alexandru Bujoreanu, a declarat într-o conferință de presă că formațiunea politică i-a oferit lui Mihail Bagas „platformă politică pentru a candida, iar oricare acțiune pretins ilegală săvârșită post-factum este disociată de partid”.