Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Mesajul fostului ministru Nicu Popescu…

Mesajul fostului ministru Nicu Popescu în contextul informațiilor privind integritatea Tatianei Răducanu: „Este o problemă ce ne afectează atât în plan intern, cât și în plan extern”

Sursa: mfa.gov.md

Fostul ministru de Externe Nicu Popescu a venit cu un mesaj pe rețelele de socializare în contextul informațiilor apărute în spațiul public potrivit cărora Tatiana Răducanu, membră a Comisiilor Pre-Vetting și Vetting, care între timp a demisionat, „este apropiată și a acționat în interesele lui Veaceslav Platon și lui Aureliu Colenco, actualul avocat principal care reprezintă interesele lui Ilan Șor”.

Potrivit fostului oficial din Guvernul de la Chișinău, „situația din justiție este una cu adevărat complicată”, dar este „o problemă ce ne afectează atât în plan intern, cât și în plan extern”.

„Cu toate acestea, ar trebui să fim conștienți că reforma justiției nu este niciodată un proces simplu sau rapid, ori liniar.

De exemplu România, a fost supusă monitorizării pentru reformele sale judiciare 15 ani de zile după ce a devenit membră a UE în 2007. Procesul de reformare a justiției a durat aproape două decenii acolo. Și în alte țări, cum ar fi Albania, reformele judiciare sunt încă în curs de desfășurare după aproape un deceniu și progresează cu greu, dar înaintează. Slovacia, Ungaria, Polonia – deja fiind în EU – toate au experimentat dificultăți legate de reforma justiției în interacțiunea lor cu Comisia Europeană. Este important să înțelegem că nu puteam aștepta că Moldova să implementeze reforma într-un mod mai rapid și mai simplu decât aceste țări.

Cu alte cuvinte – situația e complicată dar este mult prea devreme să se facă bilanțul. E mare diferența dintre impas și eșec. Situația din justiție este una anormală și problematică, iar rezolvarea acesteia va necesită timp și eforturi susținute – tot așa cum s-a întâmplat în majoritatea statelor în proces de aderare la EU, și chiar cu unele care se află deja în interiorul EU.

În UE toți știau și știu în continuare, că acest proces va fi unul lung și cu obstacole. Contează capacitatea și voința de a continua inclusiv atunci când rezultatele sunt insuficiente, iar obstacolele insurmontabile”, a scris joi, 16 mai, Nicu Popescu pe rețelele de socializare.

Procuratura Anticorupție (PA) a venit miercuri, 15 mai, cu precizări privind scrisoarea semnată de Veronica Dragalin care a fost transmisă mai multor procurori și judecători.

În comunicatul de presă, PA menționează că instituția „nu are scopul să discrediteze procedura de pre-vetting și vetting”.

PA face referire la mai multe încălcări care au fost admise în procesul de evaluare a actorilor din justiție. „Nu procurorii și judecătorii din Republica Moldova sunt cei care au promovat un candidat în CSM cu un dosar penal activ pe acte de corupție”, punctează PA.

PA a menționat că a transmis scrisoare și candidaților nepromovați, întrucât consideră că drepturile acestora au fost afectate.

Președinta Maia Sandu spune că așteaptă probe concrete care ar confirma acuzațiile aduse de șefa PA, Veronica Dragalin, la adresa membrei Comisiilor Pre-Vetting și Vetting, Tatiana Răducanu, potrivit cărora aceasta ar fi o afiliată a lui Veaceslav Platon și Ilan Șor. Declarațiile au fost făcute de șefa statului în cadrul emisiunii Cutia Neagră de la TV8.

Președinta solicită explicații de ce telefonul care conține mesajele cu Veaceslav Platon și Aureliu Colenco a apărut abia acum, deși discuțiile ar fi din 2014. Aceasta a spus că abia după ce i se vor oferi dovezi convingătoare, aparatul prezidențial ar putea examina posibilitatea excluderii Tatianei Răducanu din funcția de membru al Consiliului Suprem de Securitate.

„Fără aceste probe cred că este prematur să iau o decizie”, a declarat Maia Sandu.

În dimineața zilei de 14 mai, pe portalul telegraph.md, a fost publicată o scrisoare adresată judecătorilor, procurorilor și societății civile, prin care șefa PA, Veronica Dragalin, informează că Tatiana Răducanu, membră a comisiilor pre-vetting și vetting, „este apropriată și a acționat în interesele lui Veaceslav Platon și lui Aureliu Colenco, actualul avocat principal care reprezintă interesele lui Ilan Șor”.

Potrivit scrisorii, „în aprilie, în cadrul unui dosar penal, Procuratura Anticorupție a obținut informație din cadrul unui telefon mobil care, conform conținutului, include și o discuție de sute de mesaje (text messages) între Veaceslav Platon și Aureliu Colenco pe perioada mai multor ani. Pe parcursul discuțiilor, cei doi discută inclusiv despre relația și discuțiile lor cu Tatiana Răducanu”.

Tatiana Răducanu, care a deținut concomitent funcția de membră a Comsiei Pre-Vetting și a Comisiei Vetting, și-a depus demisia la câteva ore după ce scrisoarea a fost publicată.

Printr-o scrisoare transmisă președintei Comisiei Juridice, Numiri și Imunități, Veronica Roșca, Tatiana Răducanu menționează însă că „acuzațiile invocate sunt false și nu corespund realității”.