Principală  —  IMPORTANTE   —   Membrii unui „grup criminal organizat”,…

Membrii unui „grup criminal organizat”, trimiși pe banca acuzaților pentru mai multe infracțiuni de escrocherie și șantaj

Imagine simbol

Procuratura raionului Ialoveni anunță marți, 27 iunie, despre trimiterea în judecată a cauzei penale intentate în privința unui deținut și a complicei lui, membri ai unui „grup criminal organizat”, învinuiți de trei episoade de șantaj și două escrocherii.

Potrivit acuzatorilor, învinuitul ispășindu-și pedeapsa cu închisoarea într-un penitenciar din municipiul Chișinău, formând un „grup criminal organizat”, cu împărţirea rolurilor bine determinate pentru a comite mai multe infracțiuni, în octombrie 2022, și-a creat un profil fals pe platforma de socializare „odnoklassniki.ru”.

„Sub pretextul creării unor relații prietenești a făcut cunoștință cu o femeie, locuitoare a unui sat din raionul Călărași și a dobândit încrederea ultimei.

Ulterior, ducând-o în eroare, i-a comunicat că el activează într-o companie și că i-a transferat pe numele ei mijloace financiare de pe contul companiei. După care, sub pretextul de a-i restitui banii acordați nejustificat, a determinat-o să se deplaseze în municipiul Chișinău, unde s-a întâlnit cu așa-zisa „contabilă Tatiana”, care a condus victima la mai multe companii de microfinanțare, de unde victima a luat bani cu împrumut, inclusiv a determinat-o să procure un telefon mobil și un laptop în credit. Astfel, acesteia i-a fost cauzată o daună materială în sumă totală de 158 000 de lei, bani preluați de învinuită și redirecționați către învinuit.  

Prin aceeași schemă infracțională deținutul și învinuita au dobândit de la o altă femeie 40 225 lei. La fel, același acuzat, sub pretextul creării unor relații prietenești și amoroase a ademenit alte victime și le-a determinat să expedieze fotografii și secvențe video cu caracter intim, iar ulterior le înainta cerințe de a transmite bani, prin amenințarea victimelor cu violența, cu distrugerea bunurilor, precum și cu răspândirea imaginilor obținute, prin plasarea acestora pe rețelele de socializare”, se spune într-un comunicat al Procuraturii Generale.

Astfel, în perioada decembrie 2022 – februarie 2023, acesta a dobândit de la o victimă mijloace bănești în sumă de 350 000 de lei, de la o altă victimă 7000 de euro (echivalentul a 141 488 de lei) și de la o altă femeie 10 000 de lei.

Potrivit legii, faptele incriminate învinuiților se sancționază cu închisoare de la 7 la 10 ani cu amendă în mărime de la 1850 la 2350 unităţi convenţionale (art.189 alin.(3), lit. a), e)) și închisoare de la  4 la 8 ani cu (sau fără) amendă în mărime de la 1350 la 3350 de unități convenționale (art.190 alin.(4) din Codul penal).

Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată, până când vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.