Membrii CSM, nemulțumiți că Parlamentul vrea să modifice Legea ce îi vizează, dar nu-i consultă
Pe ordinea de zi a ședinței Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului din 20 mai au fost incluse două proiecte de lege ce vizează modificarea Legii cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), dar acestea, conform instituției, nu au fost expediate în adresa CSM „în vederea prezentării opiniei asupra acestora”, exprimându-și astfel „îngrijorarea” și cerând ca între puterile statului să existe colaborare.
Comisia de profil a examinat astăzi:
- Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (Legea pentru modificarea unor acte normative nr. 193/20.12.19 art. III alin. (4); Legea nr. 947-XIII din 19.07.1996 cu privire la CSM art. 24 alin.(1) prin care se propune ca pe perioada vacanței de membru al CSM din rândul judecătorilor, acestea să fie suplinite de judecătorii supleanți, până vor fi aleși membrii de bază. De asemenea se propune concretizarea modalității de determinare a majorității în cadrul CSM;
- Proiectul pentru modificarea art. 5 din legea nr, 947/1996 cu privire la CSM, potrivit căruia se propune modificarea legii astfel încât să fie posibilă alegerea președintelui CSM din rândul membrilor care nu sunt judecători.
Într-un comunicat de presă, CSM amintește că, potrivit art. 32 al Legii cu privire la actele normative proiectul actului normativ, însoțit de nota informativă, se transmite spre avizare autorităților publice responsabile de implementarea prevederilor conținute în proiect, instituțiilor interesate, precum şi reprezentanților societății civile, care întocmesc şi prezintă autorului proiectului avizele la proiect și subliniază, că, astfel, „contrar prevederilor legale, proiectele vizate supra nu au fost expediate în adresa CSM, în vederea prezentării opiniei asupra acestora”.
„Subsidiar, CSM menționează că s-a stabilit o practică judicioasă prin care CSM nu este consultat în procesul de elaborare a actelor legislative ce țin de justiție ne fiind invitat la ședințele unde se discută propunerile legislative sau uneori „se uită” a fi invitat la ședințele în care sunt discutate proiectele de interes major pentru sistem. Reieșind din rațiunile stabilite de Constituție, CSM apreciază ca fiind imperioasă colaborarea între puterile în stat or, justiția nu este a treia putere în stat, ci una din puteri, prin urmare Consiliul Superior al Magistraturii reiterează deschiderea spre colaborare cu celelalte puteri în stat, în scopul realizării reformelor inițiate”, transmit membrii CSM din rândul judecătorilor, publicând opiniile mai multor instanțe judecătorești.