Membrii CSM anunță ședință. Primul subiect de pe agendă – demisia unui judecător de la Curtea de Apel
Membrii Consiliului Superior al Magistraturii, care au fost revocați din funcție la Adunarea Generală a Judecătorilor din 27 septembrie, anunță că se vor întruni în ședință, marți, 19 noiembrie. Pe ordinea de zi a ședinței sunt programate 27 de subiecte.
Primul punct de pe agendă este cererea de demisie a judecătorului Xenofon Ulianovschi, tatăl fostului ministru de Externe în Guvernul Filip, Tudor Ulianovschi. Detalii aici
Anterior, ZdG a scris că membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au decis intentarea procedurii disciplinare împotriva lui Xenofon Ulianovschi, preşedintele Colegiului Penal şi vicepreşedinte al Curţii de Apel Chişinău. Anterior, acesta a fost acuzat de un avocat de emiterea unor hotărâri falsificate. Pentru că judecătorul va fi anchetat, numele său a fost exclus din lista magistraţilor propuşi pentru acordarea distincţiilor de stat. Detalii aici
Toate cele 27 de subiecte de pe ordinea de zi a CSM le puteți găsi aici
Decizia de a se convoca în ședințe vine în contextul în care CSM nu a recunoscut hotărârile Adunării Generale Extraordinare a Judecătorilor din 27 septembrie și a depus în acest sens și o contestație prin care a solicitat anularea hotărârii prin care le-au fost ridicate mandatele.
Cinci membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Dorel Musteață, Nina Cernat, Anatolie Galben, Luiza Gafton și Petru Moraru, au fost revocați din funcție în urma unei hotărâri adoptate în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Judecătorilor de vineri, 27 septembrie. După vot, participanții au decis organizarea unei noi Adunari Generale a Judecătorilor la data de 25 octombrie, pentru a alege noi membri ai CSM, însă Adunarea din 25 octombrie nu a avut loc din lipsă de cvorum.
Justiție în blocaj. Desfășurarea evenimentelor:
Adunarea a fost organizată pe 27 septembrie, după ce, pe 13 septembrie, 87 de magistrați au cerut CSM-ului convocarea Adunării Generale Extraordinare a Judecătorilor, la care să fie puse în discuție două subiecte: resetarea și reconfigurarea organului de autoadministrare al autorității judecătorești și ridicarea mandatelor membrilor permanenți și membrilor supleanți ai CSM, aleși din rândul judecătorilor.
Pe 19 septembrie 2019 CSM decide amânarea examinării cererii și dispune o inspecție pentru „a verifica dacă judecătorilor care au semnat cererea le-au fost aduse la cunoștință motivele pentru care au semnat și dăcă au fost intimidați în acest sens”. Detalii AICI.
La doar o zi după ce CSM decide amânarea examinării cererii grupului de judecători, pe 20 septembrie 2019, magistratele Angela Bostan, Ecaterina Palanciuc și Ala Malîi de la CA Chișinău admit cererea de chemare în judecată depusă de semnatarii cererii și obligă CSM-ul să convoace Adunarea generală extraordinară a judecătorilor. Detalii AICI.
Pe 23 septembrie 2019, CA Chișinău inițiază procedura de executare a hotărârii din 20 septembrie 2019 și oferă CSM-ului timp până în dimineața zilei de 24 septembrie pentru a emite o hotărâre privind convocarea Adunării.
Pe 24 septembrie 2019, CSM respinge cererea celor 87 de judecători de a convoca Adunarea. Detalii AICI.
Astfel, tot în aceeași zi, pe 24 septembrie 2019, magistratele Angela Bostan, Ecaterina Palanciuc și Ala Malîi de la CA Chișinău pronunță o încheiere prin care stabilesc organizarea la 27 septembrie, ora 10.00, în sediul Casei Sindicatelor, a Adunării generale extraordinare a judecătorilor și obligă secretariatul CSM să asigure desfășurarea ședinței. Detalii AICI.
Pe 25 septembrie 2019. CSM depune la CSJ apel împotriva hotărârii CA Chișinău din 20 septembrie prin care a fost obligat să convoace Adunarea.
Peste o zi, pe 26 septembrie 2019, completul de judecată format din judecătorii Oleg Sternioală, Sveatoslav Moldovan, Victor Burduh, Nicolae Craiu și Iurie Bejenaru de la CSJ resping apelul CSM, respectiv hotărârea din 20 septembrie, prin care CSM este obligat să organizeze Adunarea, devine irevocabilă. Detalii AICI.
După decizia CSJ, pe 27 septembrie 2019, CSM contestă la CSJ încheierea din 24 septembrie a CA Chișinău prin care magistratele Angela Bostan, Ecaterina Palanciuc și Ala Malîi au stabilit organizarea Adunării la la 27 septembrie, ora 10.00, în sediul Casei Sindicatelor.
Pe 27 septembrie 2019, are loc Adunarea generală extraordinară a judecătorilor organizată la inițiativa a 87 de magistrați. La Adunare participă 200 de judecători, deși timp de câteva ore AGJ nu avea cvorum. Judecătorii susțin că s-au conformat hotărârii irevocabile a CA Chișinău.
În cadrul Adunării a fost adoptată unanim o rezoluție prin care membrii actualului CSM, desemnați din partea judecătorilor, au fost declarați „incompatibili” cu funcția deținută, pornind de la Declarația din 8 iunie 2019 a Parlamentului, cu privire la caracterul captiv al statului.
Tot în cadrul acestei Adunări, din 27 septembrie, contestată de CSM în instanțele de judecată, judecătorii-participanți au decis organizarea unei noi AGJ, în cadrul căreia să fie aleși noii membri ai CSM. Aceasta urma să fie organizată pe 25 octombrie, dar a fost anulată din lipsă de cvorum.
La 22 octombrie, Ziarul de Gardă a intrat în posesia unui mesaj expediat în adresa tuturor instanțelor din țară, semnat de către președintele Curții de Apel Bălți, Alexandru Gheorghieș, cu privire la desfășurarea pe 25 octombrie a ședinței excepționale a Adunării Generale a Judecătorilor, asta deși agenda și convocarea Adunării ține, de fapt, conform legii, de competența CSM.
În mesajul expediat, Alexandru Gheorghieș, care a fost ales în calitate de președinte al Adunării Judecătorilor din 27 septembrie, precizează că unul dintre subiectele de pe ordinea de zi se referă la alegerea noilor membri ai CSM, în contextul în care la 27 septembrie actualilor membri le-ar fi fost ridicate mandatele.
Potrivit lui Gheorghieș, decizia cu privire la organizarea Adunării Generale extraordinare a judecătorilor pe 25 octombrie a fost luată în cadrul Adunării din 27 septembrie, or mandatele CSM au fost ridicate. Respectiv, CSM nu poate decide asupra convocării Adunării. Detalii aici
Pe 26 septembrie, cu o zi înainte de organizarea Adunării Generale Extraordinare a Judecătorilor, premierul Maia Sandu a venit cu un mesaj către sistemul judecătoresc prin care a transmis că modul în care a fost convocată Adunarea este unul dubios și lipsit de transparență.
„Modul în care a fost convocata Adunarea Extraordinară a Judecătorilor din 27 septembrie ne aduce aminte de practicile odioase folosite in ultimii 3 – 4 ani. Lipsa de transparență, dirijarea din umbră.
Aceste acțiuni coordonate par să aibă un singur scop, blocarea activității CSM. Mă îngrijorează intenția unora de a bloca activitatea CSM și respectiv de a bloca reformele”, a declarat atunci, pe 26 septembrie, premierul Maia Sandu. MJ, la fel, a contestat, organizarea celor două AGJ.