Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Membra CSP Svetlana Balmuș, care…

Membra CSP Svetlana Balmuș, care nu a promovat evaluarea integrității și urma să fie reevaluată, a renunțat la concursul pentru funcția de judecător la CSJ

Sursa: Comisia Vetting - Vetting Commission/Facebook

Comisia Vetting anunță vineri, 10 ianuarie, că procedura de reevaluare a candidatei la funcția de judecătoare la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), membra Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) Svetlana Balmuș, a fost încetată, urmare a cererii acesteia de retragere din concurs.

Candidata la CSJ, Svetlana Balmuș, nu a promovat evaluarea inițială a Comisiei Vetting. Raportul Comisiei a fost examinat de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), în iunie, care a decis respingerea și dispunerea procedurii de reevaluare, având în vedere documentele suplimentare prezentate de candidată. În prezent, Comisia Vetting nu are cazuri în procedură de evaluate repetată.

Candidata la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție Svetlana Balmuș și-a început cariera în calitate de procuror la Procuratura Nisporeni la 27 iulie 1997. În martie 2001 a fost numită în funcția de judecător la Judecătoria Nisporeni. Din 2004 până în 2015 a fost judecător la Judecătoria sectorului Buiucani, iar din mai 2015 până în aprilie 2019 a fost judecător la Curtea de Apel Chișinău, Colegiul penal. Din 9 august 2019, Svetlana Balmuș a activat în calitate de avocat în cadrul cabinetului avocatului „Svetlana Balmuș”, iar la 30 septembrie 2021, a fost numită de către Președinție în calitate de membru al Consiliului Superior al Procurorilor, din partea societății civile.

Conform Raportului Comisiei de evaluare au fost constatate următoarele dubii care au dus la nepromovarea evaluării de către Svetlana Balmuș:

  1. Diferența dintre bunuri, cheltuieli și venituri: 2021
  2. Implicarea subiectului în cauze care au condus la încălcări ale Convenției Europene a Drepturilor Omului

Cu privire la diferența dintre bunuri, cheltuieli și venituri pentru anul 2021, Comisia a analizat informațiile privind sursele de venit și alte intrări de numerar în gospodăria membrei CSP pentru anii 2011-2022. Comisia a constat o diferență între fluxurile de intrare și de ieșire a mijloacelor bănești identificate (avere nejustificată) pentru anul 2021. Astfel, conform calculelor Comisiei, familia acesteia ar fi înregistrat un sold negativ de – 322 752 de lei (estimativ 16 062 de euro) în 2021 (anul în care subiectul și soțul
acesteia au cumpărat un apartament).

În demersul din 3 iunie 2024 adresat CSM, Svetlana Balmuș a menționat că în prima decadă a lunii mai 2024, a recepționat extrasele de pe conturile de carduri salariale ale soțului, Igor Balmuș, în euro și roni, pentru perioada 2017-2021. Astfel, conform extraselor de cont, în opinia candidatei, „se confirmă faptul că în perioada vizată, Igor Balmuș a realizat venituri din achitarea diurnei în euro, mai mari decât cele declarate”,

„Doar din extrasele prezentate se confirmă venituri în sumă de 27 000 de euro, sumă pe care Comisia nu a luat-o în considerare. Dat fiind faptul că, soțul Igor Balmuș, locuiește și muncește 10 luni din an în afara țării, ea nu a cunoscut venitul real al acestuia și mărimea economiilor realizate. De asemenea, Svetlana Balmuș menționează că soțul ei în perioada 2017- 2020 a realizat economii în bani cash în valoare de 12 000 de euro și 130 000 de lei, prin extragerile în numerar de pe conturile de salariu, fapt ce este reflectat în extrasele bancare prezentate.

De asemenea, candidata a menționat că la procurarea apartamentului în anul 2021 au fost utilizate surse financiare exclusiv din veniturile soțului și anume: 9 600 euro extrași la 16 iulie 2021 de pe contul acestuia la filiala Băncii Transilvania din or. Iași România, 1 500 euro extrași de pe un cont euro la 18 august 2021 și, respectiv 500 euro extrași de pe contul în roni. Restul sumei de 8 600 euro, care au fost utilizați la achitarea apartamentului, au fost din economiile soțului despre care ea nu a cunoscut.

Totodată, candidata a menționat că deși familia sa este compusă din 4 membri, 2 maturi și doi copii, la domiciliul permanent din municipiul Chișinău, locuiește doar ea cu fiica minoră. Prin urmare, CPP-ul (cheltuieli de consum ale populației, n.r.) familiei Balmuș nu poate fi calculat pentru 4 membri în sumă de 162 163 de lei, dar consideră rezonabil de fi excluse din aceste calcule cel puțin 110 000 de lei, iar ca urmare soldul negativ se va încadra în cuantumul admis de prevederile art. 11 din Legea nr. 65/2023”, a argumentat Balmuș în fața CSM.

Comisia a ajuns la concluzia că două hotărâri judecătorești adoptate de Balmuș sunt arbitrare: hotărârea Curții de Apel din 28 aprilie 2017, în cauza penală împotriva lui Melega și hotărârea Curții de Apel din 28 noiembrie 2018, în cauza penală împotriva lui Cosovan. Ambele cauze au ajuns la CtEDO, care a constatat încălcarea art. 6 al CEDO în prima cauză și a art. 3 și art. 5, alin 3 al CEDO. Examinând rezultatele evaluării candidatei Svetlana Balmuș, în baza dosarului de evaluare și materialelor prezentate suplimentar în cadrul ședinței, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a constatat circumstanțe de fapt noi care ar putea duce eventual la promovarea evaluării de către subiectul evaluării și care urmau a fi examinate suplimentar de către Comisia de evaluare.