Membra CSP, care l-a depunctat pe Ion Munteanu „din greșeală”, a contestat ordinul procurorului general de a-i suspenda achitarea indemnizației de concediere. Decizia primei instanțe
Instanța de judecată a admis parțial o acțiune depusă de fosta membră a Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), Olesea Vîrlan, care a influențat rezultatele probei interviului pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general.
Vîrlan a acționat în judecată Procuratura Generală (PG) după ce nu i-a fost achitată indemnizația de concediere din sistem în cuantumul pe care îl consideră corect. Ex-procurora a depus o cerere prin care a solicitat achitarea indemnizației la plecare în baza unui alt algoritm. Conform calculelor aproximative, suma ar fi una cu cinci zerouri, scrie Anticorupție.md.
Cererea de chemare în judecată a fost depusă de Olesea Vîrlan în data de 18 martie, la două săptămâni după ce și-a prezentat demisia. Ex-procurora a contestat ordinul procurorului general interimar, Ion Munteanu, în partea ce ține de achitarea indemnizațiilor la plecare.
Munteanu a semnat la 19 martie un ordin privind suspendarea plății indemnizație unice de concediere egală cu 50% din produsul înmulțirii ultimului salariu lunar la 18 ani complet lucrați în funcția de procuror, până la emiterea unei hotărâri definitive și irevocabile asupra faptelor investigate în cadrul procesului penal din 1 martie 2024. Procesul penal a fost clasat înainte ca instanța să se pronunțe în privința indemnizației. ZdG a contactat-o pe purtătoarea de cuvânt a PG Violina Moraru pentru a aflat dacă suma a fost achitată deja, dar acesta nu ne-a răspuns la apeluri.
Conform declarației de avere pentru anul 2023, Olesea Vîrlan a ridicat un salariu de aproape 300 de mii de lei și o indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă de peste 12 mii de lei. Anticorupție.md notează că, un calcul simplu matematic ne arată că, ex-procurora a beneficiat de o retribuție lunară de aproximativ 25 de mii de lei. Dacă înmulțim suma la numărul de ani – 18, lucrați în procuratură, obținem cifra de 450 de mii de lei. Astfel, cu aproximație, suma indemnizației pe care o pretinde Olesea Vîrlan ar constitui aproximativ 225 de mii de lei.
Olesea Vîrlan by Ziarul de Gardă
La începutul lunii martie, Olesea Vîrlan și-a dat demisia din funcția de membră a CSP, iar ulterior și din cea de procuror, după ce a recunoscut că s-ar fi „strecurat anumite greșeli” în fișa de evaluare pe care a întocmit-o în cadrul concursului pentru funcția de procuror general în privința lui Ion Munteanu. Greșeala sa a dus la anularea concursului pentru selectarea candidatului pentru funcția de șef al Procuraturii Generale.
Ulterior, șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a prezentat rezultatele investigației pe care a condus-o.
„Olesea Vîrlan a folosit intenționat situația de serviciu ca membru al CSP, manifestată în evaluarea cu rea-credință, deprecierea în mod arbitrar, neasigurarea egalității de șanse, examinarea și aplicarea subiectivă a criteriilor de evaluare, în ceea ce privește cariera și candidatura lui Ion Munteanu la funcția de Procuror General”, se menționa într-un comunicat al Procuraturii Anticorupți
Totuși, în urma investigației, procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a emis ordonanță de refuz în începerea urmăririi penale, cu clasarea procesului penal, din motivul că fapta nu întrunește elementele infracțiunii, dar constituie contravenția de abuz de putere, fiind pornit pe acest fapt, în privința ex-membrului CSP, Olesea Vîrlan, un proces contravențional în data de 10 aprilie 2024. Contravenția de abuz de putere se sancționează cu amendă de la 1 500 la 4 500 de lei cu privarea de dreptul de a deține o anumită funcție sau de dreptul de a desfășura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an.