Medicul Vadim Scarlat, reținut anterior în dosarul mitei pentru judecători și care este vizat într-un dosar cu privire la decesul unui nou-născut, condamnat de prima instanță pentru malpraxis
Medicul obstetrician-ginecolog Vadim Scarlat, sancționat în 2019 de Judecătoria Chișinău cu amendă de 115 mii de lei pentru că a transmis unui magistrat 2 000 de euro pentru ca judecătorul să dea o soluție favorabilă într-un dosar penal cu privire la decesul unui nou-născut în care medicul avea calitate de învinuit, a fost condamnat de prima instanță pentru malpraxis.
O decizie în acest sens a fost dictată de către magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, la 31 ianuarie curent.
Sentința nu a fost deocamdată publicată pe site-ul instanței de judecată.
Potrivit procurorilor, medicul Vadim Scarlat a fost condamnat pentru săvârșirea infracțiunii de încălcare din neglijență a regulilor sau metodelor de acordare a asistenței medicale, care au cauzat decesul bebelușului. Astfel, magistrații i-au stabilit o pedeapsă sub formă de închisoare pe un termen de 8 luni, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip deschis.
Tot procurorii menționează că, în conformitate cu prevederile art.90 din Codul penal, executarea pedepsei cu închisoarea aplicată lui Scarlat, a fost suspendată, pe un termen de probațiune de 1 an.
În 2019, Judecătoria Chișinău i-a aplicat o amendă în mărime de 2 300 de unități convenționale, echivalentul a 115 mii de lei, pentru că medicul Vadim Scarlat a transmis unui magistrat 2000 de euro pentru ca judecătorul să dea o soluție favorabilă într-un dosar penal cu privire la decesul unui nou-născut în care medicul avea calitate de învinuit.
Medicul Vadim Scarlat este învinuit că i-a transmis unui magistrat, prin intermediul asistentului judiciar (ambii reţinuţi în cauza dată), 2 000 de euro pentru ca judecătorul să dea o soluţie favorabilă într-un dosar în care medicul avea calitate de învinuit. Procuratura Anticorupție susține că Scarlat este vizat într-un dosar cu privire la decesul unui nou-născut. Potrivit actului de învinuire, expertiza medico-legală a demonstrat că există legătura cauzală între decesul copilului şi acţiunile neglijente ale medicului. În apărarea sa, medicul a solicitat o expertiză în comisie care însă a oferit alte concluzii, diferite de primele. Ca să pună punct divergenţelor, părinţii nou-născutului decedat au solicitat, prin intermediul procurorului, o expertiză independentă la Bucureşti, însă solicitările lor nu au fost acceptate de magistrat. Pentru a fi admisă expertiza care l-ar fi disculpat, medicul ar fi recurs la mituirea judecătorului care, în final, a respins atât demersurile procurorului, cât şi a părinţilor copilului decedat.
Potrivit procurorilor, medicul Vadim Scarlat este învinuit că în august 2015 fiind de gardă în cadrul unei instituții medico-sanitare publice din cadrul municipiul Chișinău a neglijat regulile și metodele de acordare a asistenței medicale la primirea nașterii, manifestate prin examinarea superficială și insuficientă a femeii ce urma să nască, nestabilind din timp și prompt diagnosticul existent, prescriindu-i asistență medicală necorespunzătoare patologiilor existente, fapt ce s-a soldat cu decesul nou-născutului.
Sentința nu este definitivă și poate fi atacată în ordine de apel la Curtea de Apel Chișinău, în termen de 15 zile.