Mama lui Igor Dodon, citată la Procuratura Anticorupție, în dosarul de îmbogățire ilicită al fostului președinte
Mama fostului șef de stat Igor Dodon, Galina Dodon, a fost citată vineri, 30 decembrie 2022, la Procuratura Anticorupție (PA). Despre asta a anunțat Igor Dodon pe rețelele de socializare. Mama ex-președintelui R. Moldova este cercetată pentru complicitate la îmbogățire ilicită, dosar în care este vizat Igor Dodon.
Solicitați de Ziarul de Gardă, reprezentanții PA au declarat că mama lui Igor Dodon, Galina Dodon „a fost citată de procurorul de caz, pentru a participa la examinarea bunurilor depistate și ridicate în cadrul perchezițiilor” de la domiciliului acesteia la 24 mai 2022.
Galina Dodon, mama fostului președinte al R. Moldova, socialistul Igor Dodon, a fost citată la PA, pe 27 iulie 2022, pentru „a-i fi înaintată învinuirea în săvârșirea infracțiunii de complicitate la îmbogățirea ilicită”, potrivit reprezentanților Procuraturii Generale. Pe 10 august 2022, Galina Dodon, a fost citată la PA pentru a i se aduce la cunoștinţă „rezultatul expertizei dispuse pe munițiile depistate la domiciliul acesteia”, în timpul perchezițiilor de la sfârșitul lunii mai în dosarul în care este vizat fiul acesteia.
Anterior, Procuratura Generală anunța că, „în rezultatul perchezițiilor la domiciliului mamei ex-președintelui au fost depistate și ridicate din safeu mijloace bănești în sumă de 689 600,00 lei; 17 005,00 euro și 1000,00 dolari SUA, proveniența cărora urmează a fi cercetată. Suma de 17 005,00 euro, depistată la domiciliul mamei învinuitului, se afla chiar într-un plic de hârtie cu sigla unui partid politic, la care a avut apartenență fostul președinte de stat”.
Îmbogățire ilicită este una din acuzațiile procurorilor la adresa fostului președinte al țării, socialistul Igor Dodon, alături de alte trei capete: corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală și trădare de Patrie.
În dosarul „Energocom”, fostul președinte Igor Dodon este învinuit de depășirea atribuțiilor de serviciu. În septembrie 2022 dosarul a ajuns pe masa magistraților.
Socialistul Igor Dodon a fost reținut pe 24 mai, după ce procurorii anticorupție au efectuat zece percheziții, timp de mai bine de zece ore, la mai multe locații deținute de Dodon și rudele lui.
Perchezițiile au avut loc la Sadova, la casa părintească și la casa lui Igor Dodon din Chișinău, la baza de odihna din Sadova „Sadovo”, la Molovata, pe malul Nistrului, acolo unde familia lui Dodon a investit într-o altă baza de odihnă, la sediul fundațiilor fostului președinte socialist al R. Moldova, inclusiv la sediul Uniunii de Afaceri Moldo-Rusă, unde Dodon este președinte.
În cadrul descinderilor, procurorii au depistat bunuri și bani în sumă de zeci de milioane de lei, iar în una din locațiile supuse perchezițiilor au fost depistate peste 600 de mii de lei, 17 mii de euro și 1000 de dolari.
- Istoria arvunei de 25 de mii de euro pentru „utilaje de bucătărie”, plătită cash de soția ex-președintelui Dodon. Urmele duc spre cumnatul său și o bază de odihnă „all inclusive” de pe malul Nistrului
- VIDEO/ Legăturile familiei Dodon cu pensiunea „Fata Morgana”: „Acolo va fi un restaurant cu 100 de locuri. Lumea care trăiește mai aproape spune că Dodon a cumpărat. Ca să nu bată tare la ochi, l-o pus pe cumnat”
Ulterior, procurorii au declarat că unele din rudele fostului șef de stat sunt cercetate pentru complicitate la comiterea infracțiunii de îmbogățire ilicită. În rezultatul perchezițiilor efectuate la domiciliul acestor persoane, conform PG, au fost depistate și ridicate bunuri, bani și documente care ar fi fost utilizate la comiterea infracțiunii sau rezultate din aceste fapte.
Magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) au decis, la 18 noiembrie 2022, plasarea lui Igor Dodon sub control judiciar pentru 60 de zile, după ce a petrecut mai multe săptămâni în arest la domiciliu.